Winnende lot grootste jackpot ooit verkocht: 1,6 miljard dollar

Het lot met de zes juiste getallen werd verkocht in de staat South Carolina. Het is niet bekend of de winnaar zich al heeft gemeld.

Lange rijen voor een verkooppunt van Mega Millions-loten in Hawthorne, Californië.
Lange rijen voor een verkooppunt van Mega Millions-loten in Hawthorne, Californië. Foto Eugene Garcia/EPA

De Amerikaanse Mega Millions-loterij heeft ten minste één lot verkocht met de winnende cijfercombinatie die recht geeft op de grootste jackpot ooit: 1,6 miljard dollar.

De Mega Millions-loterij wordt tweemaal per week georganiseerd in 44 Amerikaanse staten. Op de loten van 2 dollar per stuk staan zes getallen tussen de 1 en 70, die deelnemers allemaal goed moeten hebben voor de jackpot, die al sinds juni niet meer was gevallen en zo tot recordhoogte was gestegen.

Crash

De loterij heeft de gemoederen deze week bezig gehouden in de Verenigde Staten, waar de website van Mega Millions er een paar keer uitvloog en in verschilllende staten enorme rijen voor verkooppunten vormden. De regels zijn streng: alleen Amerikaanse staatsburgers mogen meedoen, onder voorwaarde dat ze hun loten in hun thuisstaat kopen.

Dinsdagavond trok de organisatie de winnende cijfercombinatie van 5, 28, 62, 65, 70 en 5. Die stond op een lot dat is verkocht in de staat South Carolina, meldde de organisatie van de loterij woensdagochtend vroeg. Als de koper van het lot zich meldt is het nog niet zeker of hij of zij de prijs voor zichzelf kan houden. De kans bestaat namelijk dat meerdere Mega Millions-loten met dezelfde cijfercombinatie zijn verkocht.

What are the odds

De kans dat de winnende combinatie twee keer in één trekking valt is erg klein. Persbureau Reuters rekende dinsdag voor dat de kans op de jackpot 1 op 303 miljoen is. Ter vergelijking: de kans om door een haai te worden gedood is 1 op 3,7 miljoen. Dat de prijs gewonnen is, is dus al bijzonder. Twee keer in één trekking lijkt schier onmogelijk. Amerikanen die achter het net visten kunnen woensdag op herkansing als Powerball - de andere loterij in de VS en houder van het vorige jackpotrecord - trekt voor een prijzenpot van 620 miljoen dollar.

De winnaar van de Mega Millions-jackpot kan zijn of haar prijs overigens op twee manieren incasseren: de loterij keert het totaalbedrag belastingvrij uit over een periode van 29 jaar, óf gireert in één keer een bedrag van 904 miljoen dollar naar de winnaar.