Vrijgekomen asbest metro Rotterdam niet gevaarlijk

De asbestwaarden lagen ruim onder de wettelijk toegestane waarden. Metrostation Stadhuis blijft nog zeker 2,5 week gesloten.

Het afgesloten metrostation Stadhuis
Het afgesloten metrostation Stadhuis Foto Ginopress/ANP

De asbest die dinsdag vrijkwam op het Rotterdamse metrostation Stadhuis is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Dat blijkt uit luchtmonsters die zijn geanalyseerd nadat bij bouwwerkzaamheden asbest was vrijgekomen. Dat meldt vervoersbedrijf RET woensdag.

De asbest werd dinsdagochtend aangetroffen, toen het metrostation gewoon in gebruik was. Rond 13.30 uur werd RET van de vondst op de hoogte gebracht. Het vervoersbedrijf sloot hierop het station af en vroeg reizigers die die dag Stadhuis bezochten zich te melden. Directeur Maurice Unck van RET liet woensdag weten:

“Wij zijn opgelucht dat we dit nieuws kunnen brengen. De veiligheid van onze reizigers en medewerkers staat voorop. Daarom wilden we geen enkel risico nemen en hebben we het station toen de asbestvondst ons bekend werd, direct afgesloten.”

Reiniging

Na de vondst dinsdag heeft RET uit voorzorg direct metrostellen gereinigd en filters vervangen. Op en in de voertuigen is geen asbest gevonden.

Metrostation Stadhuis blijft nog zeker 2,5 week gesloten. Dit omdat de aangetroffen asbest nog verwijderd moet worden. RET bekijkt of de metro’s tussen Rotterdam Centraal en Beurs al eerder kunnen rijden, zonder een tussenstop te maken bij de halte Stadhuis.

Stadhuis is een centraal gelegen halte, die uitkomt op de Coolsingel:

Correctie (24 oktober 2018): In een eerdere versie was de naam van RET-directeur Maurice Unck verkeerd gespeld.