Tv-preker beschuldigd van verkrachting – op tv

Zuid-Afrika Timothy Omotoso staat onder meer terecht voor de verkrachting van de toen 14-jarige Chery Zondi. De brute manier waarop zij werd ondervraagd, riep verontwaardigde reacties op in Zuid-Afrika.

Tv-preker Timothy Omotoso in de rechtszaal.
Tv-preker Timothy Omotoso in de rechtszaal. Lulama Zenzile/Gallo Images

Zuid-Afrika is in de ban van een rechtszaak tegen de bekende tv-preker Timothy Omotoso. Op oude YouTube-beelden is te zien hoe de uit Nigeria afkomstige pastor – met zijn diepe, schorre stem – voor grote zalen spreekt over zijn liefde voor Jezus en zijn geloof in wonderen. Nu is hij ook op tv te zien, maar niet om over religie te prediken.

De zestigjarige Omotoso wordt beschuldigd van seksueel misbruik en mensenhandel. Hij werd vorig jaar op het vliegveld aangehouden terwijl hij het land wilde verlaten. Tijdens het proces dat afgelopen week is begonnen en wordt uitgezonden op tv, is te zien hoe Omotoso’s advocaat, Peter Daubermann, een van Omotoso’s mogelijke slachtoffers bejegent.

Chery Zondi, de intussen 22-jarige student zou vanaf haar 14de zijn misbruikt door de pastor. Huilend vertelde ze hoe de pastor haar tot seks dwong en zei dat God haar zou vermoorden als ze niet mee zou werken. Hij zou haar meerdere keren hebben verkracht. Het is de eerste grote verkrachtingszaak die op tv wordt uitgezonden.

Omotoso’s advocaat Daubermann zei tijdens het proces dat Zondi een goede actrice is die liegt over haar verkrachting. Toen Zondi vertelde over die keer dat zij 14 jaar was en door Omotoso werd gepenetreerd, vroeg Daubermann haar om hoeveel centimeter het precies ging, aldus de BBC. Nog voordat het proces begon kreeg Zondi al doodsbedreigingen.

Huilend in de rechtszaal

De aanwezigen in de zaal waren maandag, tijdens een van de zittingen, erg onrustig – sommige mensen begonnen te roepen, anderen moesten huilen. De vrouw van Omotoso, die achter haar man staat, begon tijdens Zondi’s misbruikverklaring te lachen. De verdediging verweet de rechter partijdig te zijn.

De kerk waarbij Omotoso is aangesloten staat bekend om zijn zangkoren. Sommige zangers hebben meegedaan aan Idols Zuid-Afrika.

De publieke opinie van Zuid-Afrika is nu tegen Omotoso gekeerd. Zijn kerk in kustplaats Port Elizabeth werd afgelopen weekend al bestormd door boze mensen. De aanklagers hopen nu dat Zondi’s verklaring ertoe leidt dat meer slachtoffers van misbruik naar buiten treden. Seksueel misbruik is in Zuid-Afrika, dat meer dan 56 miljoen inwoners telt, een groot probleem. In 2017 en in 2018 zijn bij de politie zo’n 40.000 meldingen van verkrachting gedaan.

Omotoso is niet de enige priester die in opspraak is geraakt. Eerder dit jaar kreeg pastor Lethebo Rabalago een straf voor het bespuiten van zijn congregatie met insecticide. Hij beweerde dat het product ‘Doom’ mensen van hun ergste kwalen kon afhelpen.

Sinds de zaak tegen Oscar Pistorius, de paralympisch atleet die een celstraf kreeg voor de moord op zijn vriendin in 2013, komt het vaker voor dat sommige grote zaken op tv worden uitgezonden. Critici menen dat dit een negatieve werking heeft. Het zou het proces verstoren, schrijft de BBC, en omdat Omotoso een Nigeriaanse achtergrond heeft, zou het tot xenofobie kunnen leiden.