Recensie

Recensie

Thom Yorke brengt horror en popmuziek samen

Voor de remake van horrorfilm Suspiria door Luca Guadagnino maakte Thom Yorke, van Radiohead, de soundtrack. Hij deed dat op een fijnzinnige manier, met slechts subtiele verwijzingen naar spanningsverhogende muziek, zoals nu en dan een snerpend hoge viool. Een groot deel van de composities is instrumentaal, opgenomen met een orkest dat trage dissonanten speelt, waarop toch een zoete ontknoping volgt. Yorke laat de instrumenten prachtig ijl en glazig klinken. Bovendien zorgt hij voor vervreemdende accenten zoals de op hol geslagen tikmachines in ‘Volk’, en stormlawaai in ‘Open Again’. Maar liefst vijfentwintig stukken lang blijft Yorke geïnspireerd. In ‘The Universe Is Indifferent’ mag een weerbarstige akoestische gitaar zich door de strijkers heen dringen terwijl Yorke in superieur gejammer uitbarst. Het meanderende ‘Has Ended’ kreeg een voorzichtige drumpartij. Zo brengt Yorke horror samen met popmuziek tot een spannend huwelijk.