Recensie

Recensie Film

‘The Girl in the Spider’s Web’: ridicuul én stijlvol

Actiethriller De nieuwste film in de Millenniumreeks is een vlot en onderhoudend actiespektakel. Maar voor de fans moet het hoogverraad zijn: waar is de paranoïde schaduwwereld van Stieg Larsson gebleven?

Claire Foy als Lisbeth Salander en Sverrir Gudnason als Mikael Blomkwist in ‘The Girl in the Spider’s Web’.
Claire Foy als Lisbeth Salander en Sverrir Gudnason als Mikael Blomkwist in ‘The Girl in the Spider’s Web’.

De Zweedse schrijver-journalist Stieg Larsson overleed in 2004 aan een hartaanval, vlak voor zijn Millenniumtrilogie een wereldsensatie werd: drie bestsellers over superhacker Lisbeth Salander en linkse onderzoeksjournalist Mikael Blomkvist die samen een enorme patriarchale samenzwering ontmantelen.

David Lagercrantz mocht van de erven-Larsson de reeks voortzetten. Zijn vierde deel, The Girl in the Spilder’s Web, biedt nu stof voor een vlot, dwaas en onderhoudend actiespektakel. Na Noomi Rapace en Rooney Mara mag Claire Foy haar veelzijdigheid tonen: na de gereserveerde Elizabeth II in The Crown overtuigt ze ook als grimmige cyberpunk Lisbeth Salander.

Toch moet het voor echte fans hoogverraad zijn: Larssons paranoïde, rechtse schaduwwereld van (pedofiele) verkrachters, criminelen, notabelen en geheim agenten is ingeruild voor een standaard thrillermilieu bevolkt door sukkels. Neem ‘genie’ Frans Balder, die voor de Amerikaanse NSA software ontwikkelt om alle kernraketten ter wereld te controleren, Firefall geheten. En dan verbijsterd bij Salander aanklopt omdat ze zijn software voor militaire doeleinden gebruiken. Zijn zoon, de autistische savant August, kan als enige de codes van Firefall kraken. Hij wordt de MacGuffin waarop iedereen jaagt in winters Stockholm.

Lees ook een interview met hoofdrolspeelster Claire Foy: ‘Als het niet goed voelt, doe ik het niet’

Salanders bondgenoot is een Amerikaanse NSA-agent; geen volk waarmee de linkse rebel zich vroeger inliet. De rol van Mikael Blomkvist, vertolkt door Zweedse mooiboy Sverrir Gudnason (Björn Borg in Borg McEnroe) is drastisch gereduceerd: hij loopt vooral in de weg. Alles draait om superheldin Lisbeth Salander, die opeens een verknipte tweelingzus heeft, Camilla: Sylvia Hoeks, charismatisch schmierend als in Blade Runner 2049. Camilla leidt The Spiders, de bende van haar Russische, incestueuze vader Zalachenko, en vormt als albino in het rood een fraai contrast met het zwarte punkhaar en leder van zusje Lisbeth. De zusjes maakten ooit iets traumatisch mee met een stofzuiger, maar de aanzetjes tot melodrama kan je beter snel vergeten.

Is The Girl in the Spider’s Web absurde pulp? Zeker. Verkwanselt het de erfenis van Stieg Larsson? Deels. Maar los gezien van die bagage rest een snel gemonteerde thriller vol goed gechoreografeerde en soms origineel vormgegeven actie. Bij zo’n stijlvol gevecht met rood verlichte gasmaskers in een toilethok annex gaskamer vergeet je hoe ridicuul het allemaal is. Zolang het duurt.