Tekort dreigt voor brandweer Noord- en Oost-Gelderland door brand, storm en tegenspoed

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland kreeg een aantal tegenvallers te verwerken. De droogte speelt een rol, maar budgetmissers ook.

De inzet van een helikopter was een van de tegenvallers op de begroting.
De inzet van een helikopter was een van de tegenvallers op de begroting. Foto Koen van Weel/ANP

De Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) dreigt 2,5 miljoen euro tekort te komen op de begroting. In de eerste acht maanden van dit jaar werd de brandweer mede door de droogte vaker en langer ingezet dan was voorzien. Ook de opleiding van nieuwe vrijwilligers en een aantal voertuigen kostte meer geld dan was begroot, blijkt woensdag uit een financiële verkenning van de VNOG.

De VNOG omvat 22 gemeenten, 56 brandweerposten, 1.500 vrijwilligers en 300 beroepskrachten. Die kregen te maken met meerdere onvoorziene grote en kleinere kostenposten. Een storm in januari, natuurbranden vanaf het voorjaar (waarbij ook een dure helikopter moest worden ingezet) en een aantal grote branden bij onder meer een afvalverwerker en een fabriek voor elektrische fietsen raakten de brandweer in de portemonee.

Duurder

Toch kwamen de hoge kosten niet alleen door de bovengemiddelde inzet. De brandweer was ook meer geld kwijt aan het opleiden van nieuwe vrijwilligers. Er was voor hun training een wachtlijst weg te werken die was ontstaan door problemen met de opleiding vorig jaar. Dat kostte, samen met de keuring en spullen voor de nieuwe vrijwilligers, tonnen extra. Er gingen verder twee hoogwerkers kapot, waardoor tijdelijk materieel moest worden ingehuurd. En de post materieel viel toch al hoger uit, onder meer doordat in de begroting de kosten voor het beheer en onderhoud van het uitgebreide wagenpark niet waren opgenomen.

Kleinere tegenvallers waren onder meer hoger uitgevallen advieskosten naar aanleiding van de nieuwe Omgevingswet, de aanschaf van een app om vrijwilligers van informatie te voorzien, extra trainingen, personeelskosten en allerlei onverwachte of hoger uitgevallen kosten voor voorzieningen voor de brandweermedewerkers. De begroting is zo strak dat er volgens de VNOG geen geld meer is om de klappen op te vangen.

De VNOG hoopt het tekort aan het eind van het jaar zo klein mogelijk te houden door te besparen. Zo is onder meer een aantal geplande opleidingen uitgesteld. De organisatie moet in de toekomst de budgetten beter in de gaten houden, concludeert het bestuur van de veiligheidsregio.