Skateboarden is niet alleen meer voor de jongens

Skaten Skateboarden is een mannenwereld, maar die verliezen terrein: er zijn steeds meer ‘girls nights’ op skatebanen. „Skatechicks zijn heel sociaal. Als je nieuw bent, stappen ze gelijk op je af.”

In Amsterdam wordt op een skatepark een ‘girls night’ georganiseerd.
In Amsterdam wordt op een skatepark een ‘girls night’ georganiseerd. Foto Olivier Middendorp

Het is girls night in Skatepark Noord, een indoor skatepark in Amsterdam, en dus zijn de jongens naar de bar verbannen. Met een biertje in de hand kijken ze door een glazen wand toe hoe jonge meisjes voorzichtig van hellinkjes afrollen, en oudere meiden met hun skateboard van trappetjes afspringen en over stangen glijden.

Eén jongen is niet naar de bar verbannen. Hij mag het skatepark in om te filmen. Driftig rent hij met een camera achter Skatekeet aan, het veertienjarige megatalent Keet Oldenbeuving, om haar verrichtingen vast te leggen.

De Nederlandse skateboardvrouwen behoren tot de wereldtop, terwijl de amateurs pas sinds kort hun plekje in de skateboardscene veroveren. Er zijn steeds meer skate-evenementen voor meiden en vrouwen tot ongeveer 35 jaar. Skatepark Noord begon vorig jaar met de organisatie van girls nights, in navolging van andere skateparken in onder andere Deventer, Den Bosch en Eindhoven. Afgelopen september was het eerste street-event voor meisjes, georganiseerd door de winkel Skatestore in Rotterdam. Ook skateboardmerken richten zich steeds meer op vrouwelijke skateboarders. Nike SB heeft inmiddels een kledinglijn voor vrouwen en schoenenmerk Vans sponsorde afgelopen zomer een skatekamp voor ‘girls’ in Utrecht.

Zien dat ze bestaan

De skatemeiden in Nederland zoeken elkaar steeds vaker op, zegt Pascale Numan (24), medewerker van Skatepark Noord in Amsterdam. „Voordat ik de eerste girls night organiseerde, zag ik hier bijna geen meisjes. Inmiddels komt er elke vrijdagavond een groepje van twintig meisjes skaten. Ze spreken met elkaar af via de Instagrampagina Girls Shred.” Niet bekend is hoeveel meisjes en vrouwen skateboarden; er is immers geen verenigingsleven met een ledenadministratie, zegt Ruud van Bragt, woordvoerder van de Skateboard Federatie Nederland.

Imke Leerink (31) schat dat er op dit moment ongeveer vijfhonderd skateboardende vrouwen in Nederland zijn. Ze is de beheerder van Girls Shred (116.266 volgers) en plaatst video’s van beginnende en gesponsorde skateboardsters op haar pagina. Daarnaast helpt ze diverse girl events organiseren. „Het is belangrijk dat meiden zien dat vrouwelijke skateboarders bestaan, zodat zij ook misschien willen skaten. Skateboarden is goed voor je zelfvertrouwen. Je valt vaak, dus je moet je over angst- en schaamtegevoelens heen zetten. En je leert snel mensen kennen, vaak creatieve types, waardoor je echt ergens bij hoort.”

Jongens gedragen zich als alfamannetjes. ‘Kijk die kont’, zeggen ze over een ander meisje

Julia Sijbrandij

Skateboardparken zijn de afgelopen vijf jaar lessen gaan aanbieden en organiseren kinderfeestjes, omdat daar vraag naar bleek. Soms bestaat bijna de helft van die skateboardlesgroepen uit meisjes, zegt Van Bragt. De girl events moeten de drempel verlagen om ook buiten de lessen een skatepark binnen te stappen, aangezien daar vooral jongens skaten. Leerink: „Als je als enige meisje een skatepark binnenkomt, valt dat op en word je in de gaten gehouden: ‘Wat kan ze eigenlijk.’ Dat voelt intimiderend. Je hebt het gevoel dat je je moet bewijzen. Jongens hebben vaak ook een hoger niveau.”

Het Bryggeriets Gymnasium in Malmö was in 2016 de eerste school die skateboarden verplicht. Lees ook: Waarom skateboarden een verplicht vak is op deze school

In Skatepark Noord Amsterdam zijn ongeveer dertig meiden komen binnendruppelen. Ze dragen petjes en mutsjes, en hebben vaak een sleutelbos aan hun loszittende broek hangen. Ter begroeting rollen ze langs elkaar heen en tikken ze met een lage klap elkaars handen aan. „Skatechicks zijn heel sociaal”, zegt Anna Boschman (18). „Als je nieuw bent, stappen ze gelijk op je af.” Ze skate net een jaar en is al naar acht girls nights op verschillende plaatsen in het land geweest. „Ik kan nog niet zo veel, maar ik wil niet op les gaan. Dat doet me te veel aan school denken.”

Imke Leerink (met megafoon) van Instagrampagina Girls Shred en Pascale Numan (op de verhoging) van Skatepark Noord. Foto Olivier Middendorp

De skaters zijn opvallend hulpvaardig. Ze geven elkaar aanwijzingen en jonge deelnemers die vanaf een rand willen indroppen, oftewel zich van een rand naar beneden laten vallen krijgen, een handje aangereikt. Meis Cox (8) vindt het wel leuk dat „de pubers” haar helpen. Ze heeft zilveren glitterschoenen aan, en draagt een helm en kniebeschermers. Maar eigenlijk valt ze vooral op haar kont, zegt ze. Op de woensdagmiddag met vriendinnetjes spelen vond ze maar „saai”, en toen had haar moeder een keer bedacht om naar een skatepark te gaan, vertelt ze. En dat was een stuk spannender. Inmiddels zit ze op les met nog vier andere meisjes.

Over je angst heen

Tijdens de best trick-contest verzamelt iedereen zich rond een aantal waaghalzen die beurtelings een sprong over een helling maken en op hun skateboard proberen te landen. „Je moet je over je angst heen zetten en er mentaal helemaal voor gaan”, zegt Julia Sijbrandij (19), die regelmatig triomfantelijk haar board in de lucht gooit als ze .‘een trick landt.’ – veilig op haar board terechtkomt. Ze begon met skateboarden omdat het tussen sporten en chillen in zit, zegt ze. In haar woonplaats Den Haag skate ze meestal met jongens, maar hun gespreksstof vindt ze weinig interessant. „Ze gedragen zich als alfamannetjes. ‘Kijk die kont’, zeggen ze bijvoorbeeld over een ander meisje.”

Keet Oldenbeuving, alias Skatekeet. Foto Olivier Middendorp

Skater Floor Verhulst (18) gaat naar de girls nights voor „de chille sfeer” en vindt het leuk te zien dat er meer skatende meiden zijn, zegt ze. „De skatewereld is een mannenwereld , maar dat betekent niet dat skaten alleen voor jongens is.” Haar voorbeelden zijn de vrouwen van The Skatekitchen uit New York. „Zij zijn een hardcore skatecrew en zijn sick op hun eigen manier. Leerink: „In Amerika zijn er veel vrouwelijke skatecrews die toffe content produceren in de vorm van foto’s en video’s. In Nederland zijn we nog niet zo ver. Maar de meiden hier kunnen ook shredden. Wat dat betekent? Dat je sicke tricks doet en laat zien dat je iets kan.”

Skateboardvrouwen als Candy Jacobs, Roos Zwetsloot, en Keet Oldenbeuving zijn een inspiratie voor de jongste generatie

Ruud van Bragt, Skateboard Federatie Nederland

Leerink overdrijft niet. Nederlandse skateboardvrouwen zoals Candy Jacobs, Roos Zwetsloot, en Keet Oldenbeuving winnen „de ene na de andere internationale wedstrijd”, aldus Van Bragt. Ze maken grote kans om zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio, wanneer skateboarden voor het eerst een olympische sport is. Van Bragt: „Ze zijn een inspiratie voor de jongste generatie. Op Instagram zie je dat ze de halve wereld afreizen. Dat spreekt tot de verbeelding.” Numan: „Als ik achter de bar sta, hoor ik ook jongetjes zeggen: ‘Keet is echt supersick.”

Lees ook: Op je longboard naar kantoor

Opeens klinkt er geschreeuw vanuit de zaal. Floor Verhulst ligt op de grond, en het halve skatepark heeft zich om haar heen verzameld. Ze deed een heelflip van een trap en „voelde iets knappen” in haar been toen ze naast haar board sprong, zegt ze. „Dat hoort erbij”, zegt jurylid Roos Zwetsloot (18) met een knikje naar haar eigen benen. Ze heeft kortgeleden haar kruisbanden gescheurd. Haar krukken geeft ze aan Verhulst als diens vader haar komt ophalen en naar het ziekenhuis brengt. Als troost krijgt zij een trui van de sponsor mee. Een roze.