Orkaan Willa aan land aan Mexicaanse westkust

Volgens het National Hurricane Center kwam de levensbedreigende storm in categorie 3 aan land bij de plaats Isla del Bosque, ongeveer 80 kilometer ten zuidoosten van de badplaats Mazatlan. Er waren niet direct berichten over schade.

Een man kijkt dinsdagavond naar de oceaan bij de promenade van Mazatlan, een vakantieplaats aan de Mexicaanse westkust, bij de naderende orkaan Willa.
Een man kijkt dinsdagavond naar de oceaan bij de promenade van Mazatlan, een vakantieplaats aan de Mexicaanse westkust, bij de naderende orkaan Willa. Foto Henry Romero / Reuters

De orkaan Willa is dinsdagavond aan land gekomen aan de Mexicaanse westkust. De storm in categorie 3 raasde met windsnelheden van 195 kilometer per uur over de kustlijn, ongeveer 80 kilometer ten zuidoosten van de vakantieplaats Mazatlan, meldt persbureau AP.

Volgens het Amerikaanse National Hurricane Center kwam de “levensbedreigende” storm aan land bij de plaats Isla del Bosque in de deelstaat Sinaloa. Willa trof een gebied van visserijdorpen en boederijen. Ook een eilandengroep voor de kust met onder meer een gevangenis lag in het pad van de storm.

Er waren niet direct berichten over slachtoffers of schade. De storm, die sinds maandag is afgezwakt van categorie 5 naar categorie 3, trok landinwaarts met een snelheid van 17 kilometer per uur. Volgens voorspellingen zou de storm boven land snel aan kracht verliezen.

In Mazatlan, een badplaats van 500.000 inwoners, hotels en buitenlandse toeristen, waagden mensen zich buiten om naar de zonsondergang te kijken terwijl de orkaan naderde. Veel hotels en restaurants waren er dichtgetimmerd wegens waarschuwingen voor stormschade en een gevaarlijk springtij. Hoge golven beukten in op de boulevard, onder donkere wolken.

Dinsdagmiddag werd het getroffen gebied geteisterd door zware regenval. Reddingsploegen evacueerden meer dan 4.250 mensen in plaatsen langs de kust. Er zijn 58 opvangcentra ingericht.