Podcast

Onbehaarde Apen: Hoe een kleine cel de planeet verandert

Met het blote oog kun je ze niet zien en begrijpen doen we ze eigenlijk ook niet. Dinoflagellaten – ook wel liefkozend dinootjes genoemd – bezitten het sterkste gif dat we kennen, geven betoverende lichtshows en vormen een geschiedenisboek van het klimaat.

In het Canadese Saint Lawrence speelde zich tien jaar geleden een onderzees drama af. Na vier dagen harde zomerregen kleurde in de monding van de Saguenay het water rood. Parkwachters signaleerde drijvende vissen en dode vogels. En toen ging het rode water oostwaarts, met spastische spieringen, zinkende eidereenden en verweesde walvissen op het strand tot gevolg. Waar het water kwam, volgde de dood. De schuldige? De dinoflagellaat. Luister in deze aflevering van Onbehaarde Apen naar alle wetenswaardigheden over deze kleine moordmachine.

Luister ook de vorige aflevering van Onbehaarde Apen: Moeten we Nederland inleveren aan de zee?

Productie Mirjam van Zuidam.