NOS-hoofdredacteur over ‘Jood Soros’-bericht : ‘Dat was absurd’

Filantroop George Soros
Filantroop George Soros Foto AFP

„Dat was natuurlijk fout. Dat had zo niet gemoeten.”, zegt hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws. Hij heeft het over het artikel op de website van de NOS over de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros dat dinsdag voor veel ophef zorgde. In het stuk van de NOS werden jubelende reacties van Soros’ tegenstanders beschreven op het explosief dat dinsdag in de brievenbus van zijn huis in New York werd gevonden. „George Soros: invloedrijke bemoeial met tentakels ver in de wereldpolitiek”, luidde de kop van het bericht. Een van de meest bekritiseerde alinea’s was: „De jood Soros steunt organisaties die regeringen openlijk bekritiseren [...]. Dat moet stoppen, zeggen tegenstanders”. De karakterisering lag in lijn met antisemitische nazi-propaganda. „Dat woordgebruik is natuurlijk absurd,” zegt de Gelauff nu tegen NRC en noemt het verschijnen van het artikel in deze vorm „heel vervelend”. Volgens Gelauff heeft de eindredactie die het stuk heeft bekeken „deze associatie (met nazipropaganda, red.) niet gehad.” Gelauff zegt dat de NOS wilde weergeven hoe tegenstanders Soros framen, maar hij begrijpt dat het ook anders gelezen kon worden. De NOS paste na de kritiek enkele delen van het bericht aan. (NRC)