Nominaties NS Publieksprijs: geen sportboek, wel fictie

NS Publieksprijs De nominaties voor de NS Publieksprijs, de bekendste boekenprijs van Nederland, werden woensdagavond bekendgemaakt in DWDD. Dit jaar heeft fictie weer de overhand.

Griet op de Beeck. Foto ANP
Griet op de Beeck. Foto ANP

Wel Astrid Holleeder, Saskia Noort en Hendrik Groen, maar er zit dit jaar géén sportboek onder de zes kanshebbers op de NS Publieksprijs. De bekendste boekenprijs van Nederland ging in de afgelopen vijf jaar drie keer naar een sportboek – telkens van Michel van Egmond. De nominatie werd woensdagavond bekendgemaakt in tv-programma De Wereld Draait Door.

Holleeder, Noort en Groen zijn kanshebber met respectievelijk de boeken Dagboek van een getuige, Stromboli en Zolang er leven is. De romans van Tommy Wieringa (De heilige Rita), Griet Op de Beeck (Het beste wat we hebben) en Esther Verhoef (Nazomer) zijn de andere kanshebbers. Daarmee heeft fictie dit jaar ineens weer de overhand in de wedstrijd om de titel Boek van het Jaar, tegengesteld aan de trend van de afgelopen jaren. Vorig jaar was Huidpijn van Saskia Noort de enige roman onder de zes genomineerden; ditmaal is het tweede boek van Astrid Holleeder de enige non-fictiekanshebber. De genomineerden voor de NS Publieksprijs, waarvoor de komende maand gestemd kan worden, worden bepaald op basis van verkoopaantallen – de zes kanshebbers waren de best verkochte Nederlandse boeken tussen juni 2017 en juni 2018.

Buiten de shortlist

In principe zijn niet alleen deze zes, maar alle verhalende Nederlandse boeken nog kanshebber op de prijs: de stemmen staan ook open voor boeken buiten de nominaties. In de praktijk is er nog nooit een winnaar geweest van buiten de shortlist. De lobby van voetbalprogramma VI leidde bij voorgaande edities van de NS Publieksprijs tot hoge stemmenaantallen voor Van Egmond. Vorig jaar bracht hij het boek Inside uit – geen sportboek, maar een verhaal over het tv-programma.

Elk van de zes genomineerden van de NS Publieksprijs was eerder kanshebber: alleen Hendrik Groen (Pogingen iets van het leven te maken) en Esther Verhoef (Déjà vu) wisten de verkiezing ook te winnen. De voornaamste literaire titel onder de kanshebbers, De heilige Rita van Tommy Wieringa, is niet alleen bij boekkopers populair, ook de jury’s van de Libris Literatuurprijs en BookSpot Literatuurprijs kozen de roman op hun shortlists. Opvallendste ontbrekende op de lijst is de winnaar van de Libris Literatuurprijs, Wees onzichtbaar van Murat Isik, maar zijn boek werd pas in mei bekroond en verwierf zijn bestsellerstatus dus pas na de termijn van deze NS Publieksprijs. Op 21 november sluit de verkiezing en wordt de winnaar bekendgemaakt, die 7.500 euro, een treinreiskaart en een beeldje krijgt.