Recensie

Recensie

Mudhoney blijft zichzelf: rammelend en arm

Kurt Cobain was net een jaar dood, toen Mudhoney-zanger Mark Arm in ‘Into Your Shtik’ de gouden tip gaf aan alle getormenteerde rockers die – in de slipstream van Nirvana – alles op alles wilden zetten voor hun grote doorbraak. ‘Why won’t you’, rijmde hij, ‘blow your brains out too.’ Op het tiende studioalbum Digital Garbage gaat Arm gewoon door met zijn carrièreadviezen. Want in een tijd van Insta-sterren zit er maar één ding op, smaalt hij over rafelige fuzzgitaren en kreupele drumroffels: ‘Kill yourself live, and you live on in digital garbage.’

In drie decennia bleef Mudhoney zichzelf: zwartgallig, rauw, heerlijk rammelend en arm. Want zoals dat gaat, zouden de peetvaders van de grunge zelf nooit echt doorbreken. Arm schreeuwt weliswaar een half octaaf lager, maar zijn huilend gekrijs druipt nog steeds van wanhoop, woede en bijtend cynisme.

Concert: 11/11 op Le Guess Who? in Utrecht, en 12/11 in Vera, Groningen.