Leeuwen en tijgers op een landgoed in Anna Paulowna

Leeuwenopvang De Stichting Leeuw, opgericht door een vermogende familie, vangt katachtigen op. Ook het welpje dat in een weiland is gevonden.

Een leeuw bij Stichting Leeuw in Anna Paulowna.
Een leeuw bij Stichting Leeuw in Anna Paulowna. Foto’s Nick Somers, Peter Klaver

Robert Kruijff (47) uit Anna Paulowna gaat iedere ochtend op de fiets naar zijn werk, een kilometertje door een natuurgebied. Zíjn natuurgebied. Het herbergt vier vrijstaande villa’s, een park – en een stichting waar leeuwen en andere katachtigen worden opgevangen.

Op zondag 7 oktober werd Kruijff gebeld door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. „Of ik even een leeuwtje kon komen halen.” Nu wordt Kruijff wel vaker gebeld over gevonden katachtigen. „Maar ik dacht echt dat dit een grap was. Een leeuw in een weiland! ” Een hardloper had het dier gevonden, achtergelaten in een kooi in het Utrechtse Tienhoven.

Remy, zo heeft de stichting de welp genoemd, is nu een van de 36 dieren die worden opgevangen op door Stichting Leeuw. Hij maakt het goed, zo is te zien op foto’s en filmpjes die de Stichting op Facebook plaatste. „Remy is enorm populair”, zegt Kruijff. „Daarom proberen we zo veel mogelijk over zijn toestand te delen.”

Waar Remy vandaan komt, durft Kruijff niet te zeggen. „De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de politie doen het onderzoek, wij houden ons alleen bezig met de zorg voor hem.”

Het welpje dat op 7 oktober in een weiland bij Tienhoven werd gevonden.

Foto’s Nick Somers, Peter Klaver

Remy verblijft in het quarantaineverblijf, waar nieuwe dieren worden afgezonderd in verband met ziektes. Het is nog niet bekend wanneer bezoekers hem kunnen zien. Uiteindelijk is het de bedoeling dat hij naar Zuid-Afrika gaat, maar dat kan lang duren. „Als hij alleen blijft, zal hij eerst volwassen moeten worden,” zegt Kruijff. „Maar als we hem kunnen koppelen aan een ander welpje zijn er meer mogelijkheden. Een tijger kan prima alleen, maar een leeuw is echt een sociaal dier.”

Schutting met kijkgaten

Stichting Leeuw is een onderdeel van het Landgoed Hoenderdaell. Het landgoed is eigendom van de familie Kruijff, rijk geworden door de olie-industrie. Er wonen vier gezinnen: vader en moeder Kruijff en hun drie kinderen, elk in hun eigen huis. Daarnaast 95 verschillende inheemse en exotische diersoorten – huisdieren niet meegerekend.

De dieren die in het gewone verblijf zitten, hebben grote hokken die zijn voorzien van een gecamoufleerde schutting. „Daar zitten kleine kijkgaten in”, wijst Kruijff aan. „Zo hebben de dieren niet het idee dat ze de hele dag worden aangestaard. Dat zou jij toch ook niet fijn vinden?”

Te kleine hokken en grote glazen kijkwanden zorgen voor ‘stereotiep gedrag’, vertelt Kruijff. „Dat is onnatuurlijk gedrag, bijvoorbeeld leeuwen die de hele dag in een rondje door hun kooi lopen.”

De stichting doet er van alles aan om zulk gedrag te voorkomen. Zo ontwikkelde Kruijff zelf een jaagsimulator. Vlak voor twaalven gaan de luiken naar de binnenverblijven open, aan katrollen hangt een stuk vlees dat door de ruimte wordt geslingerd. Leeuwen Sarah en Jessy rennen erachteraan. „Het duurde drie jaar, kostte een half miljoen, maar nu zijn we de enigen ter wereld met zo’n systeem”, zegt Kruijff trots.

Bezoekers bij Stichting Leeuw in Anna Paulowna.

Foto’s Nick Somers, Peter Klaver

Beroemde tijger

„Hé man”, begroet Kruijff de dieren in het in het buitenverblijf. Hij kent ze allemaal bij naam. Bijvoorbeeld tijger Bombay. Hij is opgevoed door de beroemde Duitse dompteur Robano Kübler, die de bijnaam der König der Tiger had. „Bombay werd een beroemdheid op de Duitse tv, trad op in meubelboulevards”, vertelt Kruijff. Tot Kübler ziek werd en Bombay hem twee jaar niet zag. Bij de hereniging was de liefde tussen beide vervlogen. „Bombay wilde zijn oude baas opeten, zeg maar.” Dus werd hij naar Stichting Leeuw gebracht.

Robert Kruijffs vader Pieter was medeverantwoordelijk voor het heroprichten van het benzinemerk Gulf en is nu directeur van 77 Lubricants, een van de grootste smeeroliebedrijven in Europa. „Hoe meer 77 we verkopen, hoe meer hulp wij kunnen bieden aan noodlijdende dieren”, is te lezen op hun website.

Kruijff werkte ook lang in de olie-industrie, maar is sinds 2012 fulltime bezig met het landgoed. „Wij hebben genoeg geld,” zegt Kruijff. „Maar ik hoef geen Gucci-spullen of Ferrari’s.” Kruijff ziet de dieren niet als statussymbool, zoals de maffiabaas die overleed en wiens tijger door zijn vrouw naar Stichting Leeuw werd gebracht, maar als zingeving. „Als je geld doneert, heb je er geen zicht meer op. Daarom doen wij het zelf. Als ik dood ben, heb ik er wel mooi voor gezorgd dat deze dieren zijn gered.”