Klassiek

Edison Oeuvreprijs voor Renée Fleming

De Amerikaanse sopraan Renée Fleming (59) krijgt de Edison Klassiek Oeuvreprijs. De jury van de Edison noemt haar „een van ’s werelds meest gerenommeerde operazangeressen en erg geliefd bij het publiek”.

Fleming zong sinds 1989 verschillende rollen en voor verschillende gezelschappen. Vorig jaar stopte ze met geënsceneerde opera’s, maar ze treedt nog altijd op. Dit jaar debuteerde ze als musicalactrice op Broadway in Carousel en zong ze in de soundtrack van de Oscarwinnende film The Shape of Water (2017). Ook is ze te horen in de film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017). Volgens de jury zal het besluit te stoppen met geënsceneerde opera „haar veelzijdigheid alleen maar bevorderen”. Er ontstaat nu „nóg meer tijd voor de uitstapjes en spannende muzikale avonturen die haar hele muzikale carrière zo kenmerken”.

Deze oeuvreprijs is Flemings tweede Edison. In 2003 kreeg ze een reguliere Edison voor haar veelgeroemde album Bel Canto.

De jury, voorgezeten door NRC-redacteur Mischa Spel, memoreert haar „prachtige vertolking” van de aria ‘Lied aan de Maan’ tijdens die uitreiking, die goed was voor een staande ovatie.

Fleming brak door in 1988, toen ze in de Houston Grand Opera zong in Mozarts Le nozze di Figaro. Het jaar daarna zong ze voor het eerst in de New York City Opera en in Covent Garden.

Fleming krijgt haar oeuvreprijs op zondag 11 november uitgereikt in het programma Podium Witteman op NPO 2.