Je kunt beter dubbelen met Demi Schuurs

Tennis Demi Schuurs (25) beleeft het beste seizoen uit haar loopbaan. Vrijdag begint zij met de Belgische Elise Mertens aan de WTA Finals.

Ze hing vorige week even twee dagen de toerist uit in Moskou. Iets dat niet vaak kon dit seizoen. Want vrijwel elk toernooi waar Demi Schuurs aan meedeed, reikte ze ver. Maar met gelegenheidspartner Oksana Kalashnikova werd ze in de eerste ronde van de Kremlin Cup uitgeschakeld. In een Moskous restaurant heeft ze de tijd om terug te denken aan het beste seizoen uit haar loopbaan. Het leverde deelname op aan de WTA Tour Finals in Singapore, waar de beste acht koppels in Singapore gaan strijden om de officieuze wereldtitel. „Wie na dit lange seizoen mentaal nog fit is, gaat het toernooi winnen,” zegt Schuurs aan de telefoon.

De 25-jarige Zuid-Limburgse meldt zich in Azië als de speelster met de meeste titels (7) in dit jaar. En dat met vier verschillende partners. „Mijn grootste kwaliteit is denk ik dat ik m’n partner een hoog niveau laat halen”, zegt ze met bescheidenheid in haar stem. „Dit jaar had ik echt niet als doel om de Finals te halen”, zegt Schuurs, die in januari nummer 44 van de wereld was. Bijna tien maanden later staat ze nummer zeven. Ze sloeg dit jaar al meer dan een half miljoen euro aan prijzengeld bij elkaar. Na jaren van sappelen, kan ze voor het eerst goed leven van haar sport. „Het is vooral een beloning voor de investeringen die mijn ouders hebben gedaan al die jaren. Daar sta ik wel even bij stil. Ze hebben me altijd gesteund.”

Schuurs, afkomstig uit Nieuwstadt, een dorpje bij Sittard, komt uit een echte sportfamilie. Vader Lambert is een icoon in het Nederlandse handbal, en met 312 interlands nog altijd recordinternational. Broertje Per (18) maakte in de zomer de overstap van Fortuna Sittard naar Ajax. In de wieg liet Lambert zijn kinderen al spelenderwijs kennismaken met een bal. Vervolgens was Demi altijd in de sporthal te vinden als haar vader moest handballen. „Ik kan me hem niet herinneren als speler, maar ik weet nog wel dat ik uren bezig was met de bal. Per en ik hebben dezelfde drive als hij. Maar hij bemoeit zich inhoudelijk nergens mee. Hij is goed in kritisch zijn zonder me af te vallen. Dat voelt voor mij goed.”

Lambert Schuurs stond bekend om zijn ijzeren discipline. Hij leefde voor de sport, verzorgde zijn lichaam goed, en wilde iedere dag beter worden. Dat hebben zijn kinderen van jongs af aan meegekregen. Er gaat een verhaal dat in huize Schuurs een lijstje hangt met daarop ‘de tien geboden in de sport’. „Ja, dat verhaal ken ik”, zegt Demi lachend. „Het is een beetje overdreven, maar denkbeeldig klopt het wel. Soms sla ik er in door. Dan wil ik na een wedstrijd gelijk gaan trainen om ergens aan te werken.”

Enkelspel opgegeven

Haar talent voor het dubbelspel was al snel duidelijk. In 2011 haalde Schuurs de finale van alle vier de grandslams bij de junioren. Sinds drie jaar heeft ze het enkelspel opgegeven. Dat vond ze maar saai, „rammen vanaf de baseline”. Schuurs’ sublieme volley’s en goede spelinzicht lenen zich perfect voor de dubbel. „Je moet weten waar je kwaliteiten liggen. Ik ben veel gelukkiger nu.”

Die kwaliteiten heeft ze ontwikkeld door jarenlange herhaling, uren maken op de trainingsbaan. Ze maakte steeds kleine stapjes en wist uiteindelijk goede dubbelpartners te vinden. Ze telt nu ook echt mee. Jekatarina Makarova, meervoudig grandslamwinnares en regerend olympisch kampioen in het dubbelspel, schoot haar een tijdje geleden in de kleedkamer aan. Ook Latisha Chan, de nummer drie van de wereld, benaderde haar.

Ze weten allemaal dat Schuurs nog niet is bezet voor volgend seizoen. „Het zal denk ik toch een van de meiden worden waar ik dit jaar vaker mee heb gespeeld”, zegt ze. De beste match lijkt Schuurs te hebben met de Australische Ashleigh Barty. Samen wonnen ze de toptoernooien van Rome en Montreal. Succes op de grandslamtoernooien is de volgende stap. Dit seizoen was de kwartfinale op de US Open het beste resultaat.

Het zijn mooie tijden voor Schuurs, die vaker de donkere kant van het leven op de WTA Tour meemaakte. In 2012 werd ze in een Turks hotel betast door een masseur. Begin 2017 was ze in Melbourne getuige van een auto die opzettelijk op een groep voetgangers inreed, een daad die aan vier mensen het leven kostte. Ook werd ze via e-mails meerdere malen bedreigd door matchfixers omdat ze niet mee wilde werken aan hun praktijken.

Door deze ervaringen kan Schuurs beter met tegenslag omgaan en makkelijker relativeren. Maar de periode na de aanranding was wel heel heftig voor haar. „Ik ben een tijd erg bang geweest. Eerst wilde ik niet geholpen worden, maar m’n ouders drongen daar gelukkig op aan. Dankzij een psycholoog ben ik eroverheen gekomen. Het heeft me een stuk emotioneler gemaakt.”