Japanse journalist na drie jaar vrijgelaten in Syrië

Jumpei Yasuda is drie jaar nadat de Syrische tak van Al-Qaeda hem ontvoerde, onderweg terug naar Japan.

Yasuda in 2016 op een door zijn ontvoerders verspreide foto
Yasuda in 2016 op een door zijn ontvoerders verspreide foto Foto Jiji Press/AFP

De Japanse journalist Jumpei Yasuda is na een ontvoering van drie jaar vrijgelaten en naar Turkije gebracht. Hij werd in 2015 gegijzeld door de Syrische tak van Al-Qaeda. Dat heeft de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Taro Kono woensdag gezegd.

Yasuda is in het zuiden van Turkije al bezocht door Japans ambassadepersoneel, zei Kono woensdag op een persconferentie. “Hij lijkt in goede gezondheid te verkeren. Bij groen licht van ons medisch personeel mag hij terug naar Japan.” Tegenover journalisten bedankte premier Shinzo Abe de regeringen van Qater en Turkije, die een aandeel hadden in de bevrijding van Yasuda. Er is volgens Japan geen losgeld betaald.

De journalist, die werkt als freelancer, werd in 2015 als vermist opgegeven nadat hij op eigen houtje vanuit Turkije Syrië was ingereisd. Hij werd volgens persbureau AP door meerdere partijen gegijzeld. Zijn laatste ontvoerders zouden van de Islamitische Partij Turkistan (TIM) zijn geweest. Yasuda werkte sinds 2000 in het Midden-Oosten en werd in 2004 al eens ontvoerd in Irak. Destijds was hij samen met drie Japanse collega’s.