Fotograaf Jasper Abels mixt mode, bedreigde natuur en kunst

Veiling goed doel Fotomodellen en Rijksmuseumschilderijen combineert kritisch modefotograaf Jasper Abels in zijn fotocollages over de natuur, die in het blad Mirror Mirror staan en vrijdag voor een goed doel geveild worden.

Nature Calls (Djura).
Nature Calls (Djura). Foto Jasper Abels/ Fotografie voor AURA

Als een moderne Afrodite, de liefdesgodin uit zeeschuim geboren, staat fotomodel Djura Siebenga aan het strand en vist plastic en rommel uit zee. Golven en schuim zijn fragmenten van schilderijen, onder meer uit het Rijksmuseum, digitaal beschikbaar via de Rijksstudio.

Nature Calls is de titel. De strandscène is een van zes fotocollages uit de serie met die titel, gemaakt door Jasper Abels, een van Nederlands vooraanstaande jonge modefotografen, samen haarstylist Daan Kneppers.

We zien ook fotomodellen bij bosvijvers, naakt springend over hunebedden, en naakte jonge mannen aan het strand, vol plastic.

Overal in de taferelen zweven al of niet bedreigde dieren rond, in min of meer surreële landschappen.

De Nature Calls fotocollages van 90 x 120 cm zijn gemaakt voor het Aura-project van Abels: een non-profit initiatief dat de mode-industrie duurzamer en bewuster wil maken, en opbrengsten aan goede doelen koppelt.

Nature Calls (Josefien). Foto Jasper Abels/ Fotografie voor AURA

De zes fotocollages met natuur als thema staan niet alleen in het nieuwe nummer van het beauty & modemagazine Mirror Mirror, ze worden ook geveild voor een goed doel: de dolfijnenbeschermers van The Dolphin Project van oud-Flipper trainer Ric O’Barry, op vrijdag 26 oktober.

Er staat meer nieuwe kunstfotografie in Mirror Mirror. Zo is er een selectie van nieuwe foto’s in van kunstenaar Danielle Kwaaitaal, die ook de natuur als thema hebben. Het zijn dromerige foto’s van bloemen gedompeld in water. Deze foto’s worden in december 2018 getoond in de nieuwe galerie Artist First! in Amsterdam.

Ook staat er een reeks foto’s in het blad van zogenaamde ‘gezichtsculpturen’ van de Canadese kunstenaar Lyle Reimer, op Instagram bekend als Lylexox, die make-up en afval combineert tot intrigerende gezichtssculpturen.

De veiling van de Nature Calls fotocollages van Abels en Kneppers is vrijdag 26 oktober, tijdens de lancering van het nieuwe nummer van Mirror Mirror, vanaf 19 uur in Amsterdam, Dr. Jan van Breemenstraat 1 bij Vahq.