Explosieven in post voor Obama, Clinton en CNN-redactie

Een serie verdachte pakketjes met explosieven zijn onderschept in de VS. Ze waren bedoeld voor prominente Democraten en voormalig CIA-directeur Brennan, een notoire criticus van president Trump.

Een politieauto buiten het huis van Bill en Hillary Clinton. Een explosief in de post voor Hillary werd dinsdag onderschept.
Een politieauto buiten het huis van Bill en Hillary Clinton. Een explosief in de post voor Hillary werd dinsdag onderschept. Foto AP

Een reeks pakketjes met explosieven bedoeld voor prominente Democraten, zoals oud-president Barack Obama, oud-senator Hillary Clinton en de Amerikaanse zender CNN, is dinsdag en woensdag onderschept in de VS. Amerikaanse autoriteiten vermoeden dat er een verband bestaat tussen de verschillende explosieven, en de bom die maandag werd gevonden bij de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros.

President Donald Trump heeft de verzendingen veroordeeld, maar leiders van de Democratische partij en de baas van CNN betichten het Witte Huis ervan medeverantwoordelijk te zijn voor een cultuur die dergelijke geweldadige acties inspireert.

Het explosief voor voormalig presidentskandidaat Clinton werd dinsdagavond laat (Amerikaanse tijd) gevonden in Westchester County, ten noorden van de stad New York. De politicus woont daar met haar man en voormalig president Bill in de voorstad Chappaqua. Het pakket aan Obama werd woensdag vroeg aangetroffen in Washington, D.C, waar de oud-president woont.

Geen gevaar voor Obama en Clinton

“De pakketjes werden direct geïdentificeerd tijdens een gebruikelijke controleprocedure als explosieve objecten”, schreef het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid in een verklaring (pdf). De twee Democratische politici zouden daarom geen gevaar hebben gelopen.

Kort nadat het nieuws over Clinton en Obama woensdag bekend werd, bleek dat ook een explosief samen met een envelop gevuld met witte poeder was gevonden in de postkamer van CNN in New York. Het Time Warner-gebouw, waar de zender gevestigd is, werd ontruimd. Het gele pakket was geadresseerd aan voormalig CIA-directeur John Brennan, is te zien op een foto. De oud-ambtenaar verschijnt regelmatig op de zender en staat bekend als een belangrijke criticus van president Donald Trump.


Het gebouw werd geëvacueerd en mensen werden opgeroepen om het gebied te vermijden. Een explosievenontruimingsdienst verwijderde het pakketje om het op een veilige locatie tot ontploffing te brengen. De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio noemde het tijdens een persconferentie een “terreurdaad”.

Vergelijkbare explosieven

Ook is woensdag het kantoor van het Democratisch congreslid Debbie Wasserman Schultz in Florida ontruimd vanwege bomdreiging, melden lokale media. Een verdacht pakketje zou gericht zijn aan Eric Holder, ook een Democraat en Obama’s voormalig minister van Justitie, maar het adres zou niet kloppen. Bij verschillende explosieven, zowel die voor Holder als voor Brennan, zou volgens CNN Wassermans kantoor als retouradres vermeld staan. Verder zou volgens ABC News een verdacht pakket gestuurd zijn naar Maxine Waters, een Democratisch Congreslid uit Californië.

Lees ook: Explosief gevonden bij woning filantroop George Soros

Het explosief voor de CNN-redactie zou lijken op zowel de explosieven gericht aan Obama en Clinton, als de bom bedoeld voor miljardair George Soros maandag. De politieke activist heeft een huis in de voorstad Katonah, ook in Westchester County. Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de bom die bij zijn woning werd gevonden. Het explosief bestond uit een pijp gevuld met explosief poeder.

De Democratische gouverneur van de staat New York Andrew Cuomo zei dat zijn kantoor een veregelijkbaar pakket heeft ontvangen, later bleek het echter niet te gaan om een explosief of iets anders gevaarlijks. CNN en persbureau Reuters meldden eerder op basis van een bron dat ook een verdacht pakketje geadresseerd aan het Witte Huis is gevonden, maar dat bleek uiteindelijk niet waar te zijn.

Journalisten van CNN waren verslag aan het doen van de explosieven voor Clinton en Obama toen het alarm in het Time Warner-gebouw afging:

Trump roept op tot ‘eenwording’

De FBI doet onderzoek naar de explosieven. Autoriteiten doen een beroep op “alle mogelijke federale, staats- en lokale middelen om de oorsprong van pakketjes vast te stellen en de verantwoordelijken te identificeren”.

Tijdens een persconferntie riep de president later op tot “eenwording, we moeten samenwerken”. Ook wil Trump een “duidelijk signaal af te geven dat er geen plek is voor bedreigingen of politiek geweld in de Verenigde Staten”. Zijn regering zal “alles op alles” zetten om vast te stellen wie verantwoordelijk is voor de verzendingen.

CNN en Soros worden door conservatief Amerika vaak gezien als liberale tegenstanders en bondgenoten van de Democraten. Beiden zijn ook het doelwit van kritiek van de Republikeinse president. Onlangs betichtte Trump de filantroop ervan protesten tegen zijn beleid te financieren, CNN wordt door de president regelmatig bestempeld als fake news en “de vijand van het volk”.

Maar volgens de baas van CNN-chef Jeff Zucker heerst een “volledig gebrek aan begrip” in het Witte Huis wat voor gevolgen aanvallen op de media kunnen hebben. “De president moet begrijpen dat woorden ertoe doen.” De leiders van de Democraten Chuck Schumer en Nancy Pelosi stellen dat “de president herhaaldelijk fysiek geweld vergoeilijkt”.

Twitter avatar basblokkernrc Bas Blokker Hier lijkt sprake van een gewelddadige campagne tegen alles wat als links wordt beschouwd: https://t.co/ZYuDKrqkTa