Europees Parlement stemt voor verbod plastic wegwerpproducten

Producten die doorgaans maar één keer worden gebruikt, zoals borden, rietjes en bestek, mogen vanaf 2021 niet langer van plastic worden gemaakt.

Foto iStock

Tien producten die doorgaans maar één keer gebruikt worden, mogen vanaf 2021 niet langer van plastic worden vervaardigd. Het Europees Parlement stemde woensdag voor een verbod op deze producten. Het gaat onder meer om rietjes, bestek, borden, roerstokjes en wattenstaafjes.

De Europese Commissie presenteerde eerder plannen die ervoor moeten zorgen dat wegwerpplastic verdwijnt. De producten die per 2021 niet langer van het materiaal mogen worden gemaakt, zijn samen goed voor circa 70 procent van het plastic afval dat in Europese wateren drijft. Het gebruik ervan moet in 2030 zijn gehalveerd.

Lees ook: Plastic doet precies wat we willen

Vervanging

Bij producten waarvoor niet direct een alternatief materiaal beschikbaar is, moet worden gewerkt aan het zo min mogelijk gebruiken ervan. Dat wordt het geval voor onder meer bekers en bakjes voor afhaalmaaltijden.

Producenten moeten op hun labels vermelden hoe een plastic product het best kan worden weggegooid. Ook betalen ze mee aan het opruimen van plastic afval. Dat gaat voortaan gelden voor maandverband, schoonmaakdoekjes, visgerei en ballonnen. Ook moet vanaf 2025 minstens 90 procent van de plastic waterflesjes worden gerecycled.

Nu het Europees Parlement de maatregelen met 571 stemmen voor en 53 tegen heeft goedgekeurd, gaat de Commissie met lidstaten en het Parlement overleggen hoe het verbod in de praktijk zal worden doorgevoerd. Daarna moeten de regels nog worden goedgekeurd door de Europese Raad. Het streven is om dat voor de Europese verkiezingen van mei rond te hebben.

Lees ook: Iedereen kan thuis iets aan de plasticsoep doen

In 2016 verplichtte de Europese Unie alle lidstaten om het gebruik van plastic tasjes terug te dringen. In Nederland werd een verbod ingevoerd op het gratis aanbieden van plastic zakken. Sindsdien moet in winkels doorgaans een klein bedrag voor een tasje worden betaald.