Ecuador bemoeit zich niet langer met gesprekken Assange en Londen

Julian Assange riskeert uitlevering aan de Verenigde Staten zodra hij de ambassade van Ecuador verlaat. Dat moet hij zelf oplossen, vindt het Zuid-Amerikaanse land.

Assange in 2016 bij een balkon van de ambassade van Ecuador in Londen.
Assange in 2016 bij een balkon van de ambassade van Ecuador in Londen. Foto Ben Stansall/AFP

Ecuador wil geen partij meer zijn in gesprekken tussen de Britse regering en Wikileaks-oprichter Julian Assange, die zich al zes jaar schuilhoudt in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken José Valencia gezegd in een interview met persbureau Reuters.

Ecuador bood Assange in 2012 onderdak en asiel in haar ambassade toen een Brits hof Assanges uitlevering aan Zweden had bevolen. Daar hing hem een veroordeling wegens seksueel misbruik boven het hoofd. Sindsdien lijkt de relatie tussen het Zuid-Amerikaanse land en de Australiër echter bekoeld. Tot voor kort praatte Ecuador actief mee in onderhandelingen over een eventuele arrestatie en uitzetting van Assange. Nu stelt Valencia dat de gezondheid van Assange al die tijd de enige verantwoordelijkheid van Ecuador was.

“Wij zijn niet Assanges advocaten en ook geen vertegenwoordigers van de Britse overheid. Dit is een kwestie tussen de heer Assange en het Verenigd Koninkrijk en die moeten zij onderling oplossen.”

Huisregels

Verhalen over dat Ecuador hem de ambassade uit wil zetten doen al geruime tijd de ronde. Assange had tussen maart en half oktober geen toegang tot internet en Ecuador stelde onlangs een aantal nieuwe voorwaarden voor hem op. Zo moet hij voortaan zijn eigen telefoonrekening en medische kosten betalen, en weigert het ambassadepersoneel nog langer de kattenbak van Assanges huisdier te verschonen. Als Assange zich niet aan die regels houdt trekt Ecuador zijn asiel in. Minister Valencia woensdag tegen Reuters:

“Er is geen internationaal verdrag dat Ecuador verplicht te betalen voor meneer Assanges wasgoed.”

De nieuwe huisregels waren voor Assange reden juridische stappen te nemen tegen het land dat hem onderdak aanbiedt. Ecuador tornt aan zijn “fundamentele rechten en vrijheden”, was de verklaring. Baltasar Garzón, een van zijn advocaten, is in Ecuador in de hoop daar een rechtszaak van de grond te krijgen.

Alleen VS nog dreigend voor Assange

De gesprekken die Assange met de Britten voert gaan over of die hem wel of niet uitleveren zodra Assange het terrein van de ambassade verlaat. Op Ecuadoriaans terrein is hij vooralsnog “veilig”, zekerheid over wat hem daarbuiten staat te wachten is er nog altijd niet. Wat Assanges advocaat Greg Barns betreft is het daarom nu aan Australië om zich met de kwestie te gaan bemoeien. “Een staatsburger loopt serieus gevaar”, schrijft hij in email aan Reuters.

Zweden heeft de zaak tegen Assange laten vallen, waardoor de Australiër alleen nog uitlevering aan de Verenigde Staten vreest, waar de inlichtingencommissie van de Senaat hem wil horen in het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Bovendien publiceerde Wikileaks twaalf jaar geleden een reeks documenten waaruit Amerikaans misbruik van mensenrechten en corruptie door de overheid uit bleek.

Rondom de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016 deden theorieën de ronde dat Assange en Wikileaks voor Rusland werkten. Lees meer over de Russische connectie van Wikileaks