Defensie koopt 515 voertuigen bij Mercedes Benz

De Duitse fabrikant deed een aanbod dat “tientallen miljoenen euro’s” goedkoper was, beweert het ministerie.

Een ouder model legervoertuig van Mercedes-Benz op een wapenbeurs in het Poolse Kielce.
Een ouder model legervoertuig van Mercedes-Benz op een wapenbeurs in het Poolse Kielce. Foto Getty Images

Defensie laat de komende twee jaar 515 nieuwe voertuigen bouwen door Mercedes-Benz. Het gaat om gevechts- en logistieke voertuigen, en wagens om gewonden mee te vervoeren.

Er waren meerdere partijen kandidaat om de bestelling van Defensie te leveren, maar het aanbod van Mercedes-Benz was volgens het ministerie “tientallen miljoenen euro’s” goedkoper dan de concurrentie. De Duitse fabrikant gaat samenwerken met Nederlandse bedrijven voor de ontwikkeling en productie en het onderhoud van de voertuigen. Het onderhoud wordt voor minstens tien jaar in Nederland uitgevoerd.

Het merendeel van de terreinwagens is bedoeld voor de Luchtmobiele Brigade, een gevechtseenheid van het Nederlandse leger. Daarom kunnen op de meeste ook machinegeweren worden gemonteerd en kunnen de wagens onder een Chinook-helikopter vervoerd worden. Om dat laatste mogelijk te maken, moesten de voertuigen licht zijn.

De eerste voertuigen worden in het eerste kwartaal van 2021 geleverd, zo laat een woordvoerder weten. Dat gebeurt gefaseerd en ook moeten de wagens eerst worden getest. “Deze voertuigen kunnen veel meer dan de voertuigen die we nu gebruiken, waardoor we uitgebreid zullen moeten testen”, zei de woordvoerder.

Meer geld te besteden

De begroting van Defensie werd in maart van dit jaar verhoogd naar ruim tien miljard euro. Er zijn al langer klachten over het materieel waarmee militairen moeten werken, ook hun voertuigen. Scheidend Commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif deed bij zijn vertrek in 2016 zijn beklag over de toestand van het wagenpark van Defensie. Door bezuinigingen vertoonde zeker de helft daarvan destijds gebreken, waarschuwde hij.

In juni van dit jaar beëindigde het kabinet de Nederlandse bijdrage aan de VN-missie in Mali. Dat had deels te maken met een tekort aan passende terreinvoertuigen. De voertuigen die wel beschikbaar waren, waren niet allemaal bestand tegen de weersomstandigheden in Afrika.

De rekenkamer concludeerde deze zomer dat het twijfelachtig is dat de Nederlandse krijgsmacht op de huidige schaal buitenlandse missies kan blijven uitvoeren.