Brandgevaar

BMW roept nog eens een miljoen dieselauto's terug

BMW roept wereldwijd nog eens ruim een miljoen dieselauto’s terug omdat de voertuigen het risico lopen in brand te vliegen. Dat heeft het Duitse autoconcern dinsdag bekendgemaakt. In Nederland gaat het om 20.921 extra auto’s, bevestigt BMW.

Begin augustus riep BMW om dezelfde reden al bijna een half miljoen wagens terug. In Nederland betrof het toen circa 6.500 auto’s. In totaal omvat de terugroepactie nu 1,6 miljoen BMW’s.

Het probleem bij de bewuste auto’s zit in het zogeheten EGR-systeem, een module in de aandrijving die de uitstoot van stikstofoxiden moet beperken. In de EGR-module zit een koeler, waaruit volgens BMW soms koelvloeistof kan lekken. Als dat zich vermengt met roetafzetting in het binnenwerk van de auto, kan het gaan smeulen. In „extreem zeldzame gevallen” kan er dan brand ontstaan, waarschuwt BMW.

Hoeveel auto’s er wereldwijd zijn uitgebrand door een probleem met de EGR-module, is niet bekend. In Nederland waren begin augustus vier vermoedelijke gevallen bekend.

Auto’s die worden teruggeroepen, zijn gebouwd tussen 2010 en 2017. Modellen met het probleem zijn de 3-, 4-, 5-, 6- en 7-serie en de X3, X4, X5 en X6. In Nederland nemen BMW-dealers contact op met eigenaren ervan. (NRC)