Mikpunten van extreem-rechts krijgen bommen opgestuurd

Verenigde Staten Verdachte pakjes en explosieven, gericht aan Obama, de Clintons en andere Democraten, zijn onderschept. Wat al deze mensen verbindt, is dat ze mikpunt zijn van kritiek van Republikeinse en extreem-rechtse zijde.

Voor het huis van Barack Obama laat een vrouw haar honden uit.
Voor het huis van Barack Obama laat een vrouw haar honden uit. Foto Alex Brandon/AP

Politie en veiligheidsdiensten in de Verenigde Staten hebben woensdag een reeks verdachte pakjes en explosieven onderschept die waren bedoeld voor iconen van progressief Amerika. Doelwitten waren oud-president Barack Obama, oud-president Bill Clinton, oud-minister Hillary Clinton, voormalig minister van Justitie Eric Holder, de Democratische afgevaardigde Maxine Waters (Californië) en oud-CIA-directeur John Brennan.

Die laatste was de geadresseerde van een pakje dat werd aangetroffen in het gebouw van tv-zender CNN in New York. In het pakje bevond zich volgens de politie niet alleen een explosief maar ook een verdacht poeder. Het gebouw werd direct ontruimd. De New Yorkse burgemeester Bill de Blasio noemde het „een terroristische daad, gericht op het met geweld ondermijnen van de vrije pers en de leiders van dit land”. Het ministerie van Justitie wil zover niet gaan zolang nog niet duidelijk is wie de pakjes heeft verstuurd.

Amerikaanse autoriteiten hebben wel het vermoeden uitgesproken dat er een verband bestaat tussen de explosieve pakketten die woensdag werden onderschept en de pijpbom die maandag werd gevonden in de brievenbus bij het huis van de Hongaars-Amerikaanse miljardair en filantroop George Soros in Bedford, New York. CNN citeerde politiebronnen die spraken van een pvc-buis met „energetisch” materiaal en een poederachtige stof. De pakjes die werden gestuurd naar de huisadressen van de Clintons in Chappaqua, New York, en Obama in Washington, bevatten vergelijkbare pijpbommen en zaten in dezelfde gele enveloppen. De pakketten werden onderschept door de dienst die ex-presidenten bewaakt, voordat ze aan huis konden worden bezorgd.

Mikpunten van president Trump

Wat al deze mensen en instanties verbindt, is dat ze mikpunt zijn van kritiek van Republikeinse en extreem-rechtse zijde, en dat die kritiek feller wordt naarmate de zogenoemde midterm-verkiezingen van 6 november naderen. Op verkiezingsbijeenkomsten waar president Trump Republikeinse kandidaten in het land komt steunen, wordt steevast „sluit haar op” gescandeerd als de naam van Hillary Clinton valt. Hij noemt daar altijd Maxine Waters („iemand met een laag IQ”) om zijn publiek schrik aan te jagen voor de „radicale linkse politici” van de Democratische Partij, die volgens hem uit zijn op de „vernietiging van de Amerikaanse samenleving”. Ook wijst hij tijdens elke bijeenkomst naar het persvak, die hij „de nepnieuws media” noemt, waarop de zaal begint te joelen. Sommige van zijn aanhangers dragen T-shirts met ‘CNN sucks’ erop.

President Trump sprak woensdagmiddag in het Witte Huis kort over de aanslagen. Hij was „boos en geschokt”, zei hij, en hij vindt dat het land „zich moet verenigen, we moeten eendrachtig zijn”. Volgens Trump zit „het volle gewicht van de regering” op dit onderzoek. Bij de doelwitten noemde hij CNN niet bij naam. De president zou woensdagavond (’s nachts Nederlandse tijd) optreden in een verkiezingsbijeenkomst in Wisconsin.

Hillary Clinton sprak woensdag bij een verkiezingsbijeenkomst in Florida en bedankt voor alle belangstelling. „Met ons gaat het prima, dankzij de mannen en vrouwen van de geheime dienst”, zei ze. „Maar dit zijn zorgwekkende tijden. Tijden van diepe verdeeldheid, en we moeten er alles aan doen om het land te verenigen.”

Vicepresident Mike Pence stuurde via Twitter deze verklaring rond: „Wij veroordelen deze pogingen tot aanslagen op voormalig president Obama, de Clintons, CNN en anderen. Deze lafhartige daden zijn verachtelijk en horen niet thuis in dit land.” Noch president Trump, noch vicepresident Pence noemde de naam van George Soros in het rijtje doelwitten.

Trump beschuldigde Soros vorige maand van de financiering van activisten tegen de benoeming van Brett Kavanaugh als rechter in het Supreme Court. Ook is Soros de afgelopen week regelmatig beschuldigd van het betalen van de migranten die op dit moment via Mexico naar de zuidgrens van de VS marcheren. De Republikeinse afgevaardigde Matt Gaetz twitterde vorige week beelden rond van mannen die tussen de migranten liepen en hun bankbiljetten gaven. „Soros? Door de VS gesteunde hulporganisaties? Tijd voor onderzoek naar de herkomst”, schreef Gaetz.

Lees ook: Explosieven in post voor Obama, Clinton en CNN-redactie