Woningen

Laag pensioen brengt huizenbezitters in problemen

Voor ongeveer 200.000 van de twee miljoen mensen met een aflossingsvrije hypotheek dreigen maandlasten onbetaalbaar te worden als hun inkomen, bijvoorbeeld door pensionering, in de toekomst daalt. Dat meldt Vereniging Eigen Huis (VEH) op basis van een eerste analyse van de VEH-hypotheekscan die inmiddels 56.000 keer is ingevuld. De scan werd op 1 oktober geïntroduceerd, tegelijk met de bankencampagne om mensen met een aflossingsvrije hypotheek te wijzen op de risico’s. Het hypotheekbedrag kan een probleem worden als het toekomstig pensioen lager is dan het huidige inkomen. Dan kan de hypotheekrente hoger zijn en het voordeel van renteaftrek vervallen. Huiseigenaren die hun hypotheek willen verlengen moeten dan mogelijk hun huis gedwongen verkopen. (ANP)