Trumpblog

‘Trump overweegt zuidgrens VS voor migranten te sluiten’

Volg hier de laatste ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Dit blog sluiten we af

Dit blog is inmiddels afgesloten. Een nieuwe week, een nieuw Trumpblog: lees hier verder.

'Trump overweegt zuidgrens VS voor migranten te sluiten'

President Trump zou overwegen om de zuidgrens van de VS voor migranten volledig te sluiten. Dat schrijft The Washington Post donderdagavond. De krant zou een conceptplan voor de migrantenstop hebben ingezien. Ook zou het Witte Huis nog eens 1.100 militairen naar de grens met Mexico willen sturen om de duizenden migranten uit Honduras en andere Midden- en Zuid-Amerikaanse landen tegen te houden.

Lees ook: Migrantenkaravaan wekt weer de toorn van Trump

De migranten zijn nog bijna duizend kilometer van de Amerikaanse grens met Mexico verwijderd, maar voor Trump is de karavaan van ongeveer 3.000 mensen een belangrijk politiek onderwerp geworden in de aanstaande verkiezingen in november. Volgens de Amerikaanse wetgeving mogen politieke vluchtelingen aan de Amerikaanse grens asiel aanvragen. Velen proberen echter illegaal het land in te komen. Om de plannen van Trump door te laten gaan, zou die wetgeving moeten worden opgeschort.

Om de zuidelijke grens helemaal af te sluiten, zou Trump de speciale bevoegdheden moeten inzetten die hij ook in 2017 gebruikte, toen hij het omstreden inreisverbod wilde doorvoeren. Daarmee probeerde de president inwoners uit Iran, Libië, Syrië, Jemen, Somalië en Tsjaad uit de VS te weren.

Criminelen

Het Hooggerechtshof stond het inreisverbod toe, maar uiteindelijk maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken de annulering van visa van mensen afkomstig uit zeven moslimlanden ongedaan. Nu wil Trump migranten uit Midden-Amerikaanse landen stoppen, volgens hem omdat met de karavaan ook criminelen de VS binnen zullen komen.

'Trump stuurt nog eens 800 militairen naar grens met Mexico'

President Donald Trump wil nog eens 800 militairen naar het zuiden van de Verenigde Staten sturen om de grens met Mexico te bewaken tegen illegale migranten. Dat melden The New York Times en meerdere persbureaus op basis van anonieme bronnen.

De beslissing komt kort voor de Amerikaanse tussentijdse verkiezingen op 6 november, waarbij de Republikeinen tijdens het campagnevoeren waarschuwen voor een 'karavaan' van enkele duizenden migranten uit Centraal-Amerika die momenteel door Mexico richting de VS trekken.

Minister van Defensie Jim Mattis tekent mogelijk donderdag al de papieren om de troepen te sturen. Het zou onder meer gaan om ingenieurs die tenten en hekken kunnen bouwen maar ook doktoren voor medische hulp en personeel dat surveillancedrones kan besturen. Eerder dit jaar stuurde Trump al zo'n tweeduizend reservisten naar het zuiden, deze keer zou het gaan om militairen in dienst.

Het Witte Huis heeft de beslissing nog niet bevestigd. Wel riep Trump donderdag de groep migranten van de zogeheten karavaan op om "om te keren".

To those in the Caravan, turnaround, we are not letting people into the United States illegally. Go back to your Country and if you want, apply for citizenship like millions of others are doing!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 25, 2018

Trump heeft herhaaldelijk zijn frustratie uitgesproken over het Amerikaanse migratiebeleid. De VS zouden de grens niet goed genoeg beschermen, en hij beloofde een muur te bouwen om de boel dicht te gooien.

Ook deed de Amerikaanse president tijdens het campagnevoeren de afgelopen dagen ongefundeerde uitspraken over de karavaan in Mexico. Er zouden onder meer "mensen uit het Midden-Oosten" en leden van de Hondurese bende MS-13 meelopen.

Lees ook: De Hondurezen staan aan de poort

Poetin wil snel persoonlijk gesprek met Trump

De Russische president Vladimir Poetin wil snel praten met zijn Amerikaanse collega Donald Trump, om de kernwapendiscussie te bespreken die de voorbije dagen is opgelaaid tussen Rusland en de Verenigde Staten. Dat heeft Poetin dinsdag gezegd tegen Trumps nationale veiligheidsadviseur John Bolton, die op bezoek was in Moskou.

Trump maakte afgelopen weekend bekend dat hij van plan is uit een belangrijk verdrag over kernraketten voor de middellange afstand te stappen. Volgens hem houden de Russen zich niet aan de afspraken. Beide kampen hebben sindsdien gedreigd met uitbreiding van hun wapenarsenaal.

Poetin noemde Trumps voornemen om het verdrag op te zeggen in gesprek met Bolton "een niet uitgelokte stap die moeilijk vriendschappelijk te noemen is", meldt persbureau AP. Toch wil Poetin naar eigen zeggen een dialoog op gang houden.

De Russische leider stelde voor met Trump in gesprek te gaan als hij en Trump volgende maand allebei in Parijs zijn voor de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog. Volgens Bolton staat Trump open voor de ontmoeting. Een functionaris van het Kremlin liet later aan persbureau Reuters weten dat er voorlopig een datum van 11 november is afgesproken.

Poetin (l) en Bolton tijdens hun ontmoeting dinsdag in Moskou. Foto Aleksandr Zemljanitsjenko/AP

Trump dreigt met uitbreiding kernwapenarsenaal

Nucleaire dreiging en oorlogsretoriek lijken weer terug. De Amerikaanse president Donald Trump dreigde maandag het kernwapenarsenaal van de VS uit te breiden totdat andere landen "bij hun verstand komen". Dit zei hij maandag tegen journalisten in Washington.

"Het is een bedreiging voor wie je maar wilt", zei Trump volgens CNN. "En het omvat China, en het omvat Rusland, en het omvat iedereen die dat spel wil spelen. Dat kan je niet doen, je kunt dat spel niet tegen me spelen."

Lees ook: Trump zegt voor Europa cruciaal wapenverdrag op

De waarschuwing van Trump komt vlak nadat de Amerikaanse regering afgelopen weekend bekend maakte het belangrijke INF-ontwapeningsverdrag over middellangeafstandswapens uit 1987 op te zeggen. Dat verdrag maakte een einde aan de strijd over de stationering van raketten in Europa. Het opzeggen van het verdrag zou kunnen leiden tot een wapenwedloop, wordt gevreesd.

Volgens Trump schendt Rusland het INF-verdrag al enige tijd. Rusland ontkent dat. In een reactie op het besluit van Amerika liet Moskou weten dat het gedwongen zou zijn "om maatregelen te nemen" als de VS nieuwe raketten gaan ontwikkelen.

Welkom in een nieuw Trumpblog

Welkom in het Trumpblog van week 43. Volg hier de laatste ontwikkelingen omtrent het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier het Trumpblog van week 42 terug.