Spoor

NS lijdt verlies op treindiensten in Verenigd Koninkrijk

NS lijdt verlies in het Verenigd Koninkrijk. Het spoorbedrijf, dat sinds dit jaar meer omzet haalt uit het buitenland dan uit de activiteiten in Nederland, heeft het afgelopen boekjaar op zeker twee van de drie Britse treinconcessies verlies geleden. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van jaarcijfers. Een woordvoerder van de NS bevestigt dat het bedrijf kampt met tegenvallers in het VK. NS moest bijspringen door het Britse dochterbedrijf Abellio van een extra 54 miljoen euro te voorzien. Een van de treinconcessies, Greater Anglia, dat het treinverkeer ten noordoosten van Londen beheert, leed 2,5 miljoen pond (2,8 miljoen euro) verlies. Een tweede, Scotrail, leed 15,1 miljoen pond (17,1 miljoen euro) verlies. Over Merseyrail zijn nog geen cijfers bekend. Naast het VK is de NS ook actief in Duitsland. (NRC)