‘Saoediërs hadden dubbelganger van Khashoggi om moord te verhullen’

Khashoggi-affaire

Khashoggi’s dubbelganger.
Khashoggi’s dubbelganger. Still uit uitzending CNN

Hij had dezelfde baard, bril en kleren als Khashoggi, maar het was hem niet. Het Saoedische team dat verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van de Saoedische journalist heeft een dubbelganger van het slachtoffer laten rondlopen in Istanbul. Dat meldt de Amerikaanse zender CNN maandag op basis van videobeelden van Turkse autoriteiten. Volgens Ankara bestaat er geen twijfel over dat er sprake is van een uitgedacht moordplan om de criticus van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman te laten verdwijnen.

Op de beelden is te zien dat een van de Saoediërs op 2 oktober rond 11.00 uur (lokale tijd) in een geblokt hemd het consulaat binnenloopt. Enkele uren later komt hij volgens Turkse lezing via een achterdeur naar buiten verkleed als Khashoggi.

De ‘dubbelganger’ gaat met een collega naar de Blauwe Moskee. De kompaan draagt een witte plastic tas, vermoedelijk met de eigen kleren van de man die verkleed is als de journalist. De twee lopen een wc in, en de dubbelganger van Khashoggi komt weer in zijn eigen geblokte hemd naar buiten. Zonder baard, bril of kleren van de journalist. Volgens Turkije toont de inzet van een dubbelganger dat Saoedi-Arabië wilde doen alsof Khashoggi levend het consulaat verliet om zo de moord te verhullen. (NRC)