Brieven

Roep een Khashoggiprijs in het leven

Nadat ook president Trump had aangegeven niet meer te twijfelen over het lot van Jamal Khashoggi, heeft

Saoedi-Arabië de dood van de journalist officieel bevestigd. Er is dus geen enkele reden meer om langer te wachten met passende tegenmaatregelen jegens het walgelijke regime van Saoedi-Arabië. Maar als diezelfde Trump aangeeft dat zijn strafmaatregelen streng zullen zijn maar geen exportorders in gevaar mogen brengen, dan gaat dat dus niets opleveren.

Van de gevestigde politieke machten is dus weinig tot niets te verwachten. Zo werkt realpolitik helaas. Om luid en duidelijk aan te geven ‘tot hier en niet verder’, moet de civil society daarom in het geweer komen.

Hierbij roep ik de Nederlandse Vereniging van Journalisten, NRC en andere media op om een wereldwijde Khashoggi Memorial Award in te stellen, voor journalisten die hun leven in de waagschaal stellen om rechtsstaat en democratie te bevorderen. Door intensieve jaarlijkse publiciteit en door het vereeuwigen van zijn naam, kan Khashoggi de kroonprinsen hopelijk zodanig achtervolgen dat ze er voor altijd wakker van blijven.


oprichter (in 1987) van de Stichting Machiavelli, die jaarlijks de Machiavelliprijs uitreikt voor prestaties op het gebied van publieke communicatie