Philips verplaatst mogelijk productie door handelsruzie

Conflict vs en China De handelsoorlog tussen de VS en China heeft mogelijk gevolgen voor Philips. Het bedrijf overweegt meer lokaal te gaan produceren.

Philips is „bloedserieus” over het mogelijk verplaatsen van productie als gevolg van de handelsmaatregelen die de Verenigde Staten en China tegen elkaar treffen. Dat zei topman Frans van Houten maandag in een toelichting op de derdekwartaalcijfers. „Als tarieven oplopen tot 25 procent, dan moet je wel. Anders houdt je business op. We kunnen niet altijd makkelijk de prijs verlagen.”

De fabrikant van medische technologie heeft de plannen klaarliggen om de productie van handelswaar die in de VS wordt verkocht uit China naar de VS te halen. Omgekeerd zal er productie die nu in de VS plaatsvindt worden verplaatst naar China.

Het bedrijf denkt zowel aan de verplaatsing van de productie van consumentenartikelen als tandenborstels of scheerapparaten als van grote medische systemen als MRI- of CT-scanners. „Overigens is het niet zo dat we hele nieuwe fabrieken moeten bouwen en productielijnen moeten opstarten. We produceren in beide landen, dus het gaat om een herinrichting van productielijnen.”

Op stel en sprong zal dat niet gebeuren, maar het kan wel binnen enkele kwartalen. „Je moet ervoor zorgen dat je toeleveranciers in staat zijn productie te verplaatsen. En je zit bij medische technologie met alle regulering waar je aan moet voldoen. Daar zijn ook risico’s aan verbonden, die je eerst moet wegnemen.”

Verplaatsen naar Europa

Europa zou mogelijk kunnen profiteren, stelt Van Houten. „Er is reden voor optimisme dat Europa er wel uit komt met de Amerikanen en handelsmaatregelen uitblijven. Het zou een oplossing kunnen zijn om in Europa de productie te laten toenemen, als daar geen tarieven op worden geheven in China en de VS. Ik kan er niet op vooruitlopen, maar het is een mogelijkheid.”

Philips had in het derde kwartaal veel last van de waardedaling van de Turkse lira en de Argentijnse peso. De bedrijfsomzet van Philips steeg met 0,2 miljard tot 4,3 miljard euro. Het bedrijfsresultaat nam met 36 miljoen toe tot 568 miljoen. De nettowinst steeg los van incidentele posten vergeleken met vorig jaar met 17 procent tot 307 miljoen euro.

Philips staat niet alleen, volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW. Naast voordelen bieden de hoge importtarieven nadelen. Marhijn Visser, secretaris handelspolitiek: „We horen dit meer. Nederlandse bedrijven krijgen last van de handelsoorlog. Het gaat om enkele grote bedrijven met productie in een van beide landen, of in allebei.” Via koepelorganisatie Business Europe spreekt VNO-NCW met China en de VS over de kwestie.

Reportage uit Rome pagina E2-3