Pensioenen

Nederland op eerste plaats in studie naar pensioenstelsels

Het Nederlandse pensioenstelsel stoot Denemarken van de troon en staat sinds zeven jaar weer op nummer één. Dat blijkt uit de Global Pension Index die adviesbureau Mercer elk jaar uitbrengt. Met de nummer-1-notering heeft Nederland de internationale A-status weer terug. Denemarken staat op de tweede plaats; Finland staat met een derde positie voor het eerst in de top drie. In de Global Pension Index worden de pensioenstelsels van meer dan dertig landen getoetst op toereikendheid, toekomstbestendigheid en integriteit. Dit jaar scoort Nederland 80,3 punten, in 2017 waren dit er nog 78,8. In het onderzoek worden volledige pensioenstelsels bekeken, waaronder door de overheid gefinancierde en zelf gespaarde pensioenen, economische groei, overheidsschulden, eigen spaargeld en woningbezit. (ANP)