Pegida

Ook bestuur Utrecht verbiedt demonstratie bij moskee

In navolging van het Haagse stadsbestuur heeft de Utrechtse locoburgemeester Kees Diepeveen besloten om geen demonstratie bij een moskee toe te staan. Anti-islambeweging Pegida wilde woensdag bij het Moskeeplein in Utrecht demonstreren, maar kreeg van de gemeente een andere locatie toegewezen omdat er eerder deze maand rellen uitbraken bij een soortgelijke demonstratie.

Volgens Diepeveen zijn de openbare orde en veiligheid in het geding. Pegida mag in plaats daarvan demonstreren bij de Nieuwekade in Wijk C, waar volgens het stadsbestuur beter overzicht te houden valt. Vorige week verbood burgemeester Pauline Krikke van Den Haag een demonstratie van de leden van het extreem-rechtse Identitair Verzet bij de As Soennah-moskee.

Bij de rellen op 5 oktober werden politie en demonstranten bekogeld met flessen en stenen, waarop charges werden uitgevoerd door politie te paard. De Utrechtse politie kon maandagochtend alsnog een relschopper aanhouden. De 22-jarige Utrechter werd herkend van camerabeelden.

Demonstraties van Pegida en Identitair Verzet gaan vaak gepaard met tegendemonstraties, waarbij de politie de groepen demonstranten uit elkaar moet houden. Eerder wilde Pegida varkensvlees roosteren bij de moskee in Utrecht en in Gouda. Dit werd door de rechter verboden. (NRC)