Opinie

Kok & kurk

Voor mij blijft Wim Kok de minister-president van de kurk op een fles champagne. Dat komt zo. Als politiek verslaggever van deze krant mocht ik, samen met een collega, de premier interviewen aan de vooravond van Prinsjesdag 1999. Het gerucht ging dat er, voor het eerst sinds tijden, een overschot zou zijn op de rijksbegroting. Kok ontkende. Hij zei: „Ik zal de eerste zijn om de champagneflessen te ontkurken. Maar zo ver is het nog niet.”

We schreven het op. De premier wilde de tekst nog even lezen voordat die in de krant verscheen. Onze weergave kreeg zijn goedkeuring. Maar wel één ding: drie letters wilde hij geschrapt zien, ‘champagneflessen’ moest worden: champagnefles.

We begrepen waarom hij inbond. Gerrit Zalm was zijn minister van Financiën in die pimpelpaarse jaren.

Lezers zijn de auteur van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via ik@nrc.nl