Vierduizend biggen gedood bij grote stalbrand Heusden

In het Brabantse dorp woedde brand in een stal met achtduizend varkens. Twee nabijgelegen stallen konden worden gered.

De stal in Heusden dinsdagochtend rond tien over half tien.
De stal in Heusden dinsdagochtend rond tien over half tien. Foto Ginopress/ANP

In het Brabantse Heusden heeft dinsdagochtend een hevige brand op een varkensboerderij gewoed die aan zeker 4.000 varkens het leven heeft gekost. 4.800 dieren in andere stallen zijn gered.

De brand ontstond dinsdagochtend in een stal met achtuizend varkens. De brandweer voorkwam met vier blusvoertuigen en twee hoogwerkers dat het vuur oversloeg naar nabijgelegen stallen. Extra bluswater werd met containers aangevoerd. De rookwolk die door de brand is ontstaan, was op grote afstand van Heusden te zien en trok over de nabijgelegen N279.

In een stal in het Brabantse Haaren ging alles automatisch. Maar als het systeem hapert, kan het heel erg misgaan. In juli stierven 1.200 varkens door een storing in een boerloze stal.

Statistieken

Stichting Wakker Dier houdt cijfers bij over stalbranden in Nederland en het aantal dieren dat daarbij overlijdt. De organisatie noteerde in 2018 veertien grote branden, met 97.000 omgekomen dieren. In 2017 kwam Wakker Dier uit op 229.000 overleden dieren in één jaar.

Correctie: (23 oktober 2018): In een eerdere versie van dit bericht werd gesproken over Heusden, ten noordwesten van ‘s-Hertogenbosch. Dat klopt niet. Ten westen van ‘s-Hertogenbosch ligt in de gemeente Vlijmen een plaats die Heusden heet. De stalbrand woedt dinsdag in Heusden, gemeente Asten. Hierboven is dat aangepast.