Glyfosaat

Rechtbank verlaagt boete tegen chemiebedrijf Monsanto wegens veroorzaken kanker

Photo AP

Het Amerikaanse chemiebedrijf Monsanto hoeft miljoenen minder te betalen aan de schoolconciërge met kanker die zijn ziekte aan Monsantoproducten wijt. Een rechtbank in Californië heeft maandag bepaald dat een eerdere boete te hoog is. Monsanto moet nu 78 miljoen dollar (ruim 68 miljoen euro) betalen in plaats van 298 miljoen dollar (252 miljoen euro). De conciërge gebruikte bij zijn werk het verdelgingsmiddel Roundup en het soortgelijke product Ranger Pro. In 2014 werd een vorm van lymfeklierkanker bij hem vastgesteld, die hij toeschreef aan de stof glyfosaat in de Monsantoproducten. Monsanto, onderdeel van het Duitse Bayer, bestrijdt dat het middel onveilig is. Het kan nog in cassatie tegen de uitspraak. (NRC)