Franse priester pleegt zelfmoord na beschuldiging van seksueel misbruik

Katholieke kerk

Een 38-jarige Franse priester die verdacht werd van misbruik van minderjarige meisjes heeft een eind aan zijn leven gemaakt. Hij werd zaterdag gevonden in zijn pastorie in Gien in de Loiret, zo bleek maandag tijdens een persconferentie van het bisdom van Orléans.

Parochianen hadden zich eerder bij de kerk beklaagd over „ongepast gedrag” door de priester. Na drie meldingen via een door het bisdom opgezet online meldpunt voor misbruik, is de priester in september verhoord door de Franse politie. Over de aard van het misbruik kon bisschop Jacques Blaquart niets zeggen. Hij sprak van een „grijs gebied”. Het bisdom van Orléans staat volgens de katholieke krant La Croix bekend als „pionier” in de strijd tegen misbruik in Frankrijk.

Hoewel zelfmoord door de Katholieke Kerk beschouwd wordt als een doodzonde, was dit niet de eerste priester die in Frankrijk de hand aan zichzelf sloeg. In een vergelijkbaar geval werd half september het aartsbisdom van Rouen opgeschrikt na de zelfgekozen dood van een eveneens 38-jarige priester. Hij zou geprobeerd hebben een 20-jarige vrouw te zoenen.

Hoewel de vrouw geen aangifte wilde doen en volgens de politie de daad „niet als seksueel misbruik” zou hebben gezien, meldde haar moeder het gedrag van de priester bij het bisdom. Daags na een gesprek met de bisschop werd de man in zijn kerk dood gevonden.