De Hondurezen staan aan de poort

Migrantenkaravaan Trump bemoeit zich actief met de komende midterm-verkiezingen, en vreest met de Republikeinen voor de ‘migrantenmars’.

Hondurese migranten hangen aan een vrachtwagen in Mexico, op weg naar de Verenigde Staten.
Hondurese migranten hangen aan een vrachtwagen in Mexico, op weg naar de Verenigde Staten. Foto Pedro Pardo/ AFP

Ze zijn nog altijd ruim 1.700 kilometer van de Amerikaanse grens verwijderd, maar voor de campagnevoerende partijen in de Verenigede Staten staan de migranten uit Honduras en andere Midden-Amerikaanse landen al aan de poort. „Deze verkiezingen gaan over de karavaan”, zei president Trump maandag op een bijeenkomst voor zijn voormalige rivaal Ted Cruz, die 6 november wil worden herkozen als senator voor Texas.

De zogenoemde midterm-verkiezingen gaan volgens Trump ook over conservatieve rechters in het Hooggerechtshof, belastingverlaging en veiligheid, maar het is geen toeval dat hij de migrantenmars als eerste noemde. En ook niet dat hij ze in verband bracht met de Mexicaanse bende MS-13 en zelfs met terroristen uit het Midden-Oosten. „Pak een camera en ga midden in die karavaan staan, dan zul je MS-13 zien, dan zul je Midden-Oosten zien”, zei Trump in Texas.

Nu het een verkiezingsthema is geworden, vliegen de beschuldigingen over en weer. De Democraten zeggen dat Trump de migranten gebruikt om verholen racistische vuurtjes onder het electoraat op te poken. De Republikeinen zeggen dat de Democraten migratie aanmoedigen, of in elk geval nalaten haar met scherpe wetgeving te ontmoedigen. Sommigen zeggen zelfs dat de Democratische Partij migratie vanuit Midden-Amerika financiert. Het blog bigleaguepolitics.com – rechts van het rechtse Breitbart te positioneren – wijst erop dat de organisatie Pueblos Sin Fronteras (‘Volkeren zonder Grenzen’), die de stoet van migranten ondersteunt en organiseert, donaties vraagt via het Amerikaanse betalingsbedrijf PayPal.

Journalisten die ter plekke verslag doen van de karavaan zeggen dat zij onder de ruim zevenduizend deelnemers (de schatting komt van VN) geen mensen ontwaren die uit het Midden-Oosten lijken te komen. „Wel honderden vrouwen, kinderen en baby’s”, twitterde Katie Linthicum van de Los Angeles Times. Factcheckers zijn nagegaan dat van de 300.000 mensen die in 2017 aan de zuidgrens van de VS zijn opgepakt, 61 uit landen kwamen die het ministerie van Buitenlandse Zaken kwalificeert als behorende tot het Midden-Oosten of het Nabije Oosten. Veertien van hen kwamen oorspronkelijk uit vier van de landen die door Trump zijn belast met een inreisverbod, zo berichtte The New York Times maandag.

Bekijk ook deze fotoserie van de migrantenkaravaan

Nationale Garde

Intussen is het een drukke tijd aan de zuidgrens. In september pakte de Amerikaanse grenspolitie 16.658 mensen op, zo bleek uit regeringsdocumenten die vorige week werden vrijgegeven. In een jaar tijd ging het om 107.212 arrestaties.

Met nog twee weken te gaan voor de verkiezingen omarmen Republikeinse kandidaten in vele staten volop Trumps harde lijn ten aanzien van migratie. Tot voor enkele weken werd de Democraten een grote verkiezingsoverwinning voorspeld in het Huis van Afgevaardigden en zelfs in de Senaat, waar dit jaar 35 zetels worden vergeven. Trump heeft zijn volle gewicht in de schaal gegooid. Sinds 1 augustus heeft hij twintig bijeenkomsten bezocht om de lokale kandidaat te steunen.

Terwijl de president deze zomer nog zwaar onder vuur lag, ook vanuit zijn eigen partij, vanwege het gescheiden opsluiten van migrantenkinderen en hun ouders, gebruiken Republikeinen steeds vaker dezelfde harde woorden als het om de opmars van migranten gaat: „Een aanval op Amerika”, , „de Nationale Garde moet naar de grens”, „bouw de muur”.