Clinton: stijl van Kok is voorbeeld voor vandaag

De voormalige Amerikaanse president schrijft er ‘trots’ op te zijn om met Kok te hebben samengewerkt. ‘We doen er goed aan om nauw te bestuderen wat hij heeft gedaan.’

Wim Kok en de Amerikaanse president Bill Clinton tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Kok overhandigt Clinton een bel, die onderdeel is van het carillon bij de militaire begraafplaats Arlington National Cemetery in Virginia.
Wim Kok en de Amerikaanse president Bill Clinton tijdens een persconferentie in het Witte Huis. Kok overhandigt Clinton een bel, die onderdeel is van het carillon bij de militaire begraafplaats Arlington National Cemetery in Virginia.

De Amerikaanse oud-president Bill Clinton heeft oud-premier Wim Kok maandag geprezen om zijn visie en staat van dienst. In een tweet schreef Clinton dat de stijl van Kok, die zaterdag overleed, een voorbeeld is voor de hedendaagse politiek.

Lees ook: ‘Wim Kok kende zijn beperkingen.’

“Wim Koks respectvolle leiderschap en zijn vermogen om consensus te vormen om Nederland te helpen kansen te grijpen en uitdagingen aan te gaan moet model staan voor de effectieve oplossing van problemen in de wereld van vandaag”, aldus Clinton op Twitter.

Twitter avatar BillClinton Bill Clinton Wim Kok’s respectful leadership and ability to build consensus to help the Netherlands seize its opportunities and meet its challenges should be a model of effective problem solving in today’s world. https://t.co/nHKa74Udxf

In een langere verklaring schreef Clinton dat hij “er altijd trots op zal zijn als president met [Kok] te hebben samengewerkt, om de diepe banden van vriendschap tussen onze twee landen te versterken en progressief bestuur in de hele wereld te bevorderen.”

Lees ook het commentaar: Wim Kok was de polder in persoon.

‘Consensus bereiken’

Clinton was president toen Kok in 1994 aantrad en bleef dat tot 2001, tijdens het grootste deel van Koks premierschap. Samen met enkele andere leiders uit de jaren negentig, onder wie de Britse oud-premier Tony Blair en de voormalige Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, worden Clinton en Kok geassocieerd met de ‘Derde Weg’, om sociaal-democratische beginselen te verenigen met de liberale markteconomie.

Kok “ontwikkelde innovatief beleid” en “had de kracht en de vaardigheden om de consensus te bereiken om die uit te voeren”, aldus Clinton.

“Wegens zijn bescheiden manieren en zijn respectvolle manier van omgang met mensen is het gemakkelijk om de nalatenschap van Wim Kok te onderschatten in de grove, door conflicten geteisterde wereld van vandaag. We doen er goed aan om die verleiding te weerstaan en nauw te bestuderen wat hij heeft gedaan en hoe hij dat deed.”