Verdacht pakketje bij provinciehuis Lelystad

Op het gebouw werd ook een spandoek aangetroffen met een verwijzing naar Staatsbosbeheer. Het is nog niet zeker of er een verband bestaat met het verdachte pakketje.

De politie heeft in Lelystad de omgeving van het provinciehuis van Flevoland afgezet. Er is een verdacht pakket aangetroffen.
De politie heeft in Lelystad de omgeving van het provinciehuis van Flevoland afgezet. Er is een verdacht pakket aangetroffen. Foto ANP

De omgeving rond het provinciehuis van Flevoland in Lelystad is maandagochtend enkele uren afgezet omdat een verdacht pakketje was gevonden. Ook zijn op het gebouw spandoeken met teksten over de Oostvaardersplassen aangetroffen. De politie gaat ervan uit dat de twee zaken met elkaar te maken hebben maar het onderzoek loopt nog.

De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) was ter plaatse en uit onderzoek bleek dat geen sprake was van een explosief. “Het gaat om een pakketje dat men niet vertrouwt. Dan nemen we het zekere voor het onzekere”, zegt een politiewoordvoerder. Het object werd rond 05.30 uur in de ochtend aangetroffen. De politie kan nog niet zeggen wat in het pakketje zat, op een foto van Omroep Flevoland lijkt het te gaan om een kartonnen doos.

Ook werden vanwege de melding van het pakketje tijdelijk meerdere sporen van het treinstation Lelystad Centrum afgezet, dat zich aan de overkant van het provinciehuis bevindt. Treinen naar Almere en Amsterdam konden daarom niet rijden, waardoor passagiers strandden op het station.

Sporen afgezet

De politie kan niet zeggen wat precies op de spandoeken staat, alleen dat er sprake is van “verwijzing naar de Oostvaardersplassen”. Vorige maand besloot Flevoland Staatsbosbeheer de opdracht te geven om zeker duizend edelherten in het gebied af te schieten. Er leven namelijk momenteel te veel grote grazers in het gebied. Het beleid van de provincie stuit op veel verzet en protest.

Op beeld van nieuwssite NU.nl is een foto van een spandoek te zien met de tekst “Welkom!!! In de schiettent van SBB.” SBB is een veelgebruikte verwijzing naar Staatsbosbeheer. Het is verder nog niet duidelijk wie er achter de actie zit.