Schilderijen en archieven

Nalatenschap Jan Wolkers naar Leiden

Dubbeltalent De schilderijen en tekeningen van dubbeltalent Jan Wolkers zijn verworven door museum De Lakenhal, zijn manuscripten en archieven door Universitaire Bibliotheken Leiden.

Jan Wolkers in zijn atelier in 2007.
Jan Wolkers in zijn atelier in 2007. Foto Vincent Mentzel

De artistieke nalatenschap van Jan Wolkers wordt voortaan in Leiden beheerd. Museum De Lakenhal en de Universitaire Bibliotheken Leiden hebben respectievelijk beeldende kunst en archieven verworven van Wolkers (1925-2007). Dat was de wens van Jan Wolkers en zijn echtgenote Karina. Wolkers, geboren in Oegstgeest, groeide op in de omgeving van Leiden.

De kunststukken en papieren komen beschikbaar voor expositie, onderwijs en onderzoek. Er komt ook een speciale Wolkers-website.

Het literaire en persoonlijke archief van Wolkers, dat 19 oktober werd overgedragen, bestaat uit honderden stukken zoals brieven, dagboeken, foto’s, aantekeningen en drukproeven. „Een belangrijk deel van het materiaal is gerelateerd aan literair werk als Kort Amerikaans, Een roos van vlees, Terug naar Oegstgeest, De walgvogel, De doodshoofdvlinder en de vroege verhalenbundels. Daarnaast zijn er brieven en documenten rond opdrachten voor beeldend werk en rond de verfilming van Turks fruit en andere romans”, aldus een woordvoerder van de bibliotheken.

Verder zitten er circa 220 tekeningen in het archief. Museum De Lakenhal ontving vrijdag „een representatieve selectie” van achttien beeldende werken. „Het betreft onder meer Wolkers’ vroegste figuratieve werk, de geometrisch-materiële reliëfs van begin jaren zestig, de meer conceptuele, experimentele assemblages van de jaren zeventig en het eerste ‘lichtschilderij’ uit 1988”, aldus een woordvoerder.

De verwerving is mede mogelijk gemaakt door Karina Wolkers, de gemeente Leiden en verschillende culturele fondsen. (ANP)