Na Den Haag verbiedt ook Utrecht demonstratie bij moskee

De gemeente wijst een andere locatie toe omdat een Pegida-demonstratie bij de moskee eerder deze maand uitliep op rellen.

Een politie-auto bij de moskee in de Utrechtse wijk Lombok.
Een politie-auto bij de moskee in de Utrechtse wijk Lombok. Foto Niels Wenstedt / ANP

In navolging van het Haagse stadsbestuur heeft de Utrechtse locoburgemeester Kees Diepeveen besloten om geen demonstratie bij een moskee toe te staan. Anti-islambeweging Pegida wilde woensdag bij het Moskeeplein in Utrecht demonstreren, maar kreeg van de gemeente een andere locatie toegewezen omdat er eerder deze maand rellen uitbraken bij een soortgelijke demonstratie.

Volgens Diepeveen zijn de openbare orde en veiligheid in het geding. Pegida mag in plaats daarvan demonstreren bij de Nieuwekade (zie kaart) waar volgens het stadsbestuur beter overzicht te houden valt. Vorige week verleende burgemeester Krikke van Den Haag geen toestemming aan de leden van het extreem-rechtse Identitair Verzet om te demonstreren bij de As Soennah-moskee.

Aanhouding verricht

Bij de rellen op 5 oktober werden politie en demonstranten bekogeld met flessen en stenen, waarop charges werden uitgevoerd door politie te paard. De Utrechtse politie kon maandagochtend, ruim twee weken na de uit de hand gelopen demonstratie, alsnog één relschopper aanhouden. De 22-jarige Utrechter werd herkend van camerabeelden. Zijn aanhouding is expres niet die avond verricht, omdat de politie de rust wilde bewaren.

Demonstraties van Pegida en Identitair Verzet gaan vaak gepaard met tegendemonstraties, waarbij de politie de groepen demonstranten uit elkaar moet houden. Eerder wilde Pegida varkensvlees roosteren bij de moskee in Utrecht en in Gouda. Dit werd door de rechter verboden.

Lees ook deze column die Christiaan Weijts schreef naar aanleiding van de geplande Pegida-acties: Barbecuen bij de moskee