Orkaan van ‘catastrofale omvang’ stevent af op westkust Mexico

Naar verwachting neemt Willa dinsdag aan land iets in kracht af, maar kan de storm aan de Mexicaanse kust nog steeds golven van mogelijk zes meter hoog veroorzaken.

Een surfer in het water voor de kust van Mexico. Orkaan Willa komt dinsdag aan land.
Een surfer in het water voor de kust van Mexico. Orkaan Willa komt dinsdag aan land. Foto Daniel Slim/AFP

Een orkaan van categorie 5 komt zeer waarschijnlijk dinsdag aan land aan de westkust van Mexico. Het Amerikaanse National Hurricane Centre (NHC) waarschuwt voor Willa, “een extreem gevaarlijke storm” van mogelijk “catastrofale omvang”.

Categorie 5 is de zwaarste categorie waarmee de sterkte van dergelijke stormen wordt aangegeven. De windstoten, regen en vloedgolven die daarmee gepaard gaan kunnen levensgevaarlijk zijn, waarschuwt het NHC. Volgens persbureau Reuters was de orkaan maandagavond nog zo’n tweehonderd kilometer verwijderd van de plaats Cabo Corrientes aan de westkust. Naar verwachting neemt de storm dinsdag aan land iets in kracht af, maar kan deze aan de Mexicaanse kust nog steeds golven van mogelijk zes meter hoog veroorzaken.

Regenval

Willa treft zeer waarschijnlijk havenstad Mazatlán aan de kust van de Golf van Californië, populair onder toeristen. Volgens het Mexicaans Meteorologisch Centrum, Servicio Meteorológico Nacional (SMN), trekt de orkaan daarna waarschijnlijk richting het noorden. Het SMN waarschuwt iedereen in de buurt van Mazatlán en Puerto Vallarta, een andere populaire toeristenbestemming, om extreem voorzichtig te zijn. Door recente regenval is de bodem al erg zacht en meer water kan gevaarlijke aardverschuivingen veroorzaken. Naar verwachting gaat Willa met zo’n 15 tot 45 centimeter regen gepaard.

Ook zegt het Meteorologisch Centrum dat er rekening moet worden gehouden met elektriciteitsuitval en schade aan gebouwen. Amper drie jaar geleden moesten er aan de Mexicaanse westkust nog duizenden mensen geëvacueerd worden vanwege orkaan Patricia, toen de zwaarste orkaan ooit in dat gebied. In tal van steden werd de noodtoestand uitgeroepen en ook in de Amerikaanse staat Texas ondervond men hinder van het noodweer.