Motorsport

Spanjaard Márquez behaalt vijfde wereldtitel in MotoGP

De Spaanse motorcoureur Marc Márquez heeft voor de vijfde keer in zijn loopbaan de wereldtitel in de koningsklasse, de MotoGP, veroverd. De rijder van Honda won zondag de Grote Prijs van Japan, terwijl zijn Italiaanse rivaal Andrea Dovizioso in de voorlaatste ronde onderuit ging bij een ultieme poging om Márquez nog te passeren.

Met nog drie races te gaan is Márquez niet meer te achterhalen in het WK-klassement. Hij komt op gelijke hoogte met de Australiër Mick Doohan, die ook vijf keer wereldkampioen werd in de MotoGP. Alleen de Italianen Valentino Rossi (zeven) en Giacomo Agostini (acht) hebben meer wereldtitels.

Op 25-jarige leeftijd heeft Márquez nu al zeven wereldtitels op zijn erelijst staan. Hij werd in 2010 wereldkampioen in de 125cc en in 2012 in de Moto2. Zijn eerste van vijf wereldtitels in de MotoGP behaalde hij in zijn debuutjaar 2013.

De Spanjaard was dit seizoen heel constant. Vanaf de vierde race, de Grote Prijs van Spanje, nam Márquez de leiding in de WK-stand en bouwde zijn voorsprong steeds verder uit. Hij won dit seizoen tot nu toe acht grands prix. „Jammer voor ‘Dovi’ dat hij viel, want hij is een groot coureur en heeft het me dit jaar moeilijk gemaakt”, zei Márquez na zijn gewonnen race in Tokio. „Het is mooi om de eerste kans op de titel meteen te grijpen. Ik voel me heel gelukkig nu.” (ANP)