Gorbatsjov: VS begaan vergissing met terugtrekking uit kernwapenverdrag

Michail Gorbatsjov, in 2009.
Michail Gorbatsjov, in 2009. Foto EPA

„Een vergissing.” Zo noemt voormalig Sovjet-leider Michail Gorbatsjov het voornemen van president Donald Trump de Verenigde Staten terug te trekken uit het Intermediate-Range Nuclear Forces-verdrag over middellangeafstandsraketten (INF). Dat verdrag uit 1987, ondertekend door Gorbatsjov en de Amerikaanse president Ronald Reagan, maakte een einde aan tien jaar politieke strijd over de stationering van raketten in Europa. Het verbiedt de VS en Rusland om kernraketten voor de korte en middellange afstand te bezitten, produceren of testen. Trump zei zaterdag dat de Russen het verdrag schenden.

„Onder geen enkele omstandigheid mogen we oude ontwapeningsovereenkomsten opzeggen”, zei de 87-jarige Gorbatsjov tegen het Russische persbureau Interfax. „Begrijpen ze in Washington echt niet waar dit toe zou kunnen leiden?”

De Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Sergei Ryabkov stelde tegenover Interfax een „militair-technische vergeldingsmaatregel” in het vooruitzicht. (NRC)