In beeld

FryslânPhoto Festival 2018: ‘Wie ben ik’

Tijdens het FryslânPhoto Festival 2018, t/m 28 oktober op diverse locaties in Leeuwarden, staat de vraag ‘Wie ben ik’ centraal. Professionele en amateurfotografen uit Nederland en Scandinavië tonen werk waarin identiteit en het zoeken daarnaar wordt verbeeld. De Friese fotograaf Jolanthe Lalkens legt bijvoorbeeld de nadruk op de grens tussen kracht en kwetsbaarheid, de Noorse Anne Stine Johnsbråten richt haar camera op de moslimgemeenschap in Oslo.
De serie 'Tastbaar' is door Jolanthe Lalkens speciaal voor FryslânPhoto Festival 2018 gemaakt. Genderfluïde, non-binair, vrouw, man – het zoeken naar identiteit staat centraal bij de mensen die ze portretteert.
Jolanthe Lalkens
'Everyday muslim'. de Noorse fotograaf Anne-Stine Johnsbråten portretteert jonge moslims met een migratie-achtergrond die zoeken naar hun identiteit in zowel de Noorse samenleving als in de moslimgemeenschap.
Anne-Stine Johnsbråten
Wonen, werken en leven in een groen, eetbaar landschap in verbinding met de natuur. Dat is het idee van ‘ecoparadijs’ Frijlân, een project ten zuiden van Leeuwarden. De vijf vrouwen die dit initiatief namen, wonen er sinds begin 2018 in yurts en woonwagens.
Ton Groot Haar
'The New Wave'. Gina Clausen Karlengen fotografeert jongeren die zich verzetten tegen de de eisen en normen die de maatschappij hen oplegt.
Gina Clausen Karlengen
Disharmonie, verschoven in tijd en plaats en de kwantumfysica. Leonardo Horta onderzoekt in deze serie de gevoelens die migranten kunnen ervaren; je nooit helemaal thuis voelen, nergens echt op je plek zijn.
Leonardo Horta
De gezichten van de zijderoute. Geja Kuiken trok in een klassieke Volvo langs de Zijderoute en fotografeerde de mensen die ze onderweg tegenkwam.
Geja Kuiken
'Elders'. Saskia Bruinsma is van mening dat het niet vastligt wie we zijn. Soms valt iemand in een samenleving niet op zijn plek en dat leidt tot eenzaamheid. In deze desolate foto probeert ze dat gevoel vast te leggen.
Saskia Bruinsma
‘Dit is mijn Land’ is een documentair fotoproject van Sjaak Verboom over identiteit en verbondenheid. Op de foto staan twee vrouwen in een Nederlands landschap, een autochtone vrouw naast een allochtone. Beide Nederlands, allebei anders.
Sjaak Verboom
'Perfectly me'. ,,Ieder mens is uniek; in karakter, emoties, dromen en herinneringen. In een zoektocht naar wie ik ben, heb ik verschillende zelfportretten gemaakt die iets van mij laten zien", aldus Marike Postma.
Marike Postma
In de serie 'Friend or Foe' speelt Heleen Haijtema met identiteit door het wegnemen van een duidelijk aanwijsbare eigenschap die de identiteit van een persoon of object kan vaststellen.
Heleen Haijtema
Het deurtje van mijn kooi. Hendrika Lageveen legt de transformatie vast van een transgender.
Hendrika Lageveen
Wanneer je de trends op sociale media niet volgt en niet meedoet aan het ‘exposeren’ van jezelf, zeggen Erikjan Koopmans en Florian Cats, dreig je een buitenstaander te worden. '#thenewme' onderzoekt de hang naar en de betekenis van die geldingsdrang.
Erikjan Koopmans en Florian Cats