Eredivisie

Koploper PSV overloopt FC Emmen, ook Ajax en Feyenoord winnen eenvoudig

De topdrie in de eredivisie liet dit weekeinde geen steken vallen. Koploper PSV had zaterdagavond in Eindhoven – in aanloop naar het duel met Tottenham Hotspur in de Champions League – geen kind aan het gepromoveerde FC Emmen: 6-0. Daarmee blijft de ploeg van trainer Mark van Bommel als enige zonder puntenverlies.

Emmen bood in de openingsfase nog redelijk partij, maar PSV bleek opnieuw zeer trefzeker. Gastón Pereiro opende in de twaalfde minuut de score. Aanvoerder Luuk de Jong nam met het hoofd de 2-0 voor zijn rekening. Nog voor rust maakte De Jong, weer met een kopbal, zijn tweede goal en was ook Pereiro voor de tweede keer trefzeker: 4-0. In de tweede helft deed PSV het rustiger aan. Invaller Érick Gutiérrez en Hirving Lozano maakten het halve dozijn treffers compleet.

Nummer twee Ajax, dat dinsdag in de Champions League tegen Benfica speelt, versloeg sc Heerenveen zaterdag met 4-0. Ajax had een vliegende start in het Abe Lenstra Stadion. Al in de derde minuut maakte Lasse Schöne met een fraai afstandsschot de 1-0. Net voor de rust kon doelman Warner Hahn van Heerenveen een schot van Frenkie de Jong niet goed wegwerken; de van een hamstringblessure herstelde Hakim Ziyech vond in de rebound de verre hoek: 0-2. In de tweede helft nam Ajax verder afstand, door Dusan Tadic (strafschop) en Kasper Dolberg.

Feyenoord blijft in het spoor van Ajax en PSV. Zonder echt te imponeren won de ploeg zondag in de Kuip van PEC Zwolle. De thuisclub wisselde sterke fases af met zwakke periodes, maar PEC Zwolle ontbeerde de lef en kwaliteit om het Feyenoord moeilijk te maken.

Jordy Clasie opende na ruim een kwartier de score met een fraaie trap uit een afgeslagen hoekschop. Door het sterke optreden van de Zwolse doelman Mickey van der Hart liep de score niet snel verder op, maar kort voor rust maakte Nicolai Jørgensen met een kopbal alsnog de 2-0. In de tweede helft bepaalde Steven Berghuis de eindstand op 3-0. (ANP)