Chroom-6

‘Defensie gebruikt nog steeds kankerverwekkende verf’

In de nieuwe verf die de Nederlandse luchtmacht gebruikt voor het onderhoud van vliegtuigen en helikopters zit dubbel zoveel van de kankerverwekkende stof chroom-6 als in de oude verf. Dat blijkt volgens Nieuwsuur uit interne stukken die het tv-programma heeft ingezien. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt dat onderhoudsmonteurs nog steeds werken met chroom-6, maar ontkent dat er sprake is van een „dubbele hoeveelheid”. Chroom-6 kan leiden tot longkanker, neus- en bijholtekanker, maagkanker, astma en andere aandoeningen. Volgens Defensie brengen de schilders de verf in een dunnere laag aan „waardoor de hoeveelheid chroom-6 ongeveer gelijk blijft”. In 2014 werd duidelijk dat personeel ziek was geworden bij het onderhoud van voertuigen. (NRC)