Burgemeester Breda wil gebiedsverbod hooligans

Supporters van NAC wilden zondag op de vuist gaan met aanhangers van Willem II, politie hield ze uit elkaar. Burgemeester Depla deelde geschokt videobeeld van de gevechten.

Na het gelijkspel tussen NAC en Willem II moest ME en bereden politie ingezet worden om supporters uit elkaar te houden.
Na het gelijkspel tussen NAC en Willem II moest ME en bereden politie ingezet worden om supporters uit elkaar te houden. Foto ANP

Burgemeester Paul Depla van Breda wil gebiedsverboden voor voetbalsupporters die zondag op de vuist gingen met politie na het gelijkspel tussen NAC en Willem II. “Ik wil bestuursrechtelijk iets doen, door bijvoorbeeld omgevingsverboden uit te delen”, zegt hij maandagochtend tegen Omroep Brabant.

Lees ook de wedstrijdverslagen van zondag: Slordig Feyenoord maakt het zich onnodig moeilijk

Na de wedstrijd wilden enkele tientallen supporters van NAC de confrontatie opzoeken met Willem II-aanhangers. Agenten van de Mobiele Eenheid en politie te paard moesten de groepen uit elkaar houden. Daarbij raakten twee politiemensen lichtgewond. Vijf mensen werden aangehouden, mannen tussen de 17 en 39 jaar oud uit Breda, Roosendaal en Oosterhout. De burgemeester en politie verwachten dat snel meer arrestaties zullen volgen. Vooralsnog zijn door agenten drie aangiftes gedaan tegen hooligans.

Videobeeld hooligans

Depla deelde zondagavond videobeelden waarop een kleine groep voetbalsupporters intrapt op oproerpolitie. Het zou gaan om NAC-supporters. Ook komt wit spul in beeld, dat zou volgens de burgemeester niet gaan om traangas maar om schuim van een brandblusser die later naar de politie werd gegooid. Depla noemde de rellen “heel erg triest”.

De burgemeester roept hooligans die op de beelden staan op om zich te melden. “Dit is diep en diep triest, als je ziet hoe ze tekeer gaan, daar word je echt boos van. Als voetballiefhebber schaam je je kapot”, zegt de burgemeester. “Dit zijn mensen die geen supporters zijn, maar hooligans.”