Australië

Excuus van premier Scott Morrison aan slachtoffers van kindermisbruik

Scott Morrison
Scott Morrison Foto Reuters

De Australische premier Scott Morrison heeft maandag excuses aangeboden aan slachtoffers van het seksueel misbruik binnen onder meer de Rooms-Katholieke Kerk. „Vandaag zien we als natie ons falen om te luisteren, te geloven en gerechtigheid te bieden onder ogen. Sorry”, aldus premier Morrison in het parlement in de Australische hoofdstad, Canberra, waar hij zo’n achthonderd misbruikslachtoffers toesprak. „Ik geloof jullie, wij geloven jullie, jullie land gelooft jullie.”

De excuses volgen op een vijf jaar durend onderzoek van een commissie naar meer dan achtduizend misbruikzaken binnen religieuze- en overheidsinstellingen die verantwoordelijk waren voor de veiligheid van kinderen. Hieruit bleek dat ongeveer 2.400 priesters zich tussen 1950 tot 2010 schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik, ongeveer 7 procent van alle priesters.

Onder de verdachten zijn ook de derde man van het Vaticaan, kardinaal George Pell, tegen wie nu een proces loopt, en de aartsbisschop van Adelaide, Philip Wilson, die is veroordeeld voor het verhullen van seksueel misbruik door een priester in de jaren zeventig.

De regering moet nog besluiten of alle aanbevelingen van de commissie die het seksueel misbruik onderzocht worden overgenomen. (Reuters)