Afghanistan

11 doden na aanslag op tweede verkiezingsdag

In het oosten van Afghanistan zijn bij een aanslag met een bermbom zondag zeker elf mensen om het leven gekomen, onder wie zes kinderen. Dat hebben lokale autoriteiten bekendgemaakt.

De parlementsverkiezingen die zaterdag begonnen zijn in delen van het land verlengd omdat de verkiezingsdag chaotisch verliep. Er waren technische problemen met de kiezersregistratieapparatuur. Ook gingen veel stembureaus uren te laat open en stonden er lange wachtrijen. Volgens de plaatsvervangend minister van Binnenlandse Zaken zijn zaterdag zeker 27 burgers omgekomen bij verschillende aanslagen in het land.

De VN-organisatie voor Afghanistan, Unama, prees zaterdag de Afghanen die hun stem hadden uitgebracht, ondanks alle problemen. Tot nu toe was de opkomst het hoogst in de hoofdstad Kabul, en het laagst in de zuidelijke provincie Uruzgan. Ook werden enkele parlementskandidaten vermoord. Donderdag werden nog drie hooggeplaatste Afghaanse functionarissen doodgeschoten in de zuidelijke provincie Kandahar. Het Pentagon maakte zondag bekend dat bij die aanslag ook een Amerikaanse generaal gewond is geraakt.

De verkiezingsuitslag wordt pas in december verwacht. Het is voor het eerst sinds 2010 dat er parlementsverkiezingen in Afghanistan worden gehouden. (AP)