Tanzaniaanse miljardair vrijgelaten na kidnapping

Mohammed Dewji werd op 11 oktober ontvoerd. Het is niet bekend of er losgeld is betaald. Er was bijna een half miljoen dollar uitgeloofd voor de tip die leidde naar zijn opsporing.

Een foto uit 2015. Mohammed Dewji is zaterdag vrijgelaten na tien dagen te zijn ontvoerd.
Een foto uit 2015. Mohammed Dewji is zaterdag vrijgelaten na tien dagen te zijn ontvoerd. Foto Khalfan Said Hassan/AFP

De Tanzaniaanse miljardair Mohammed Dewji is zaterdag na tien dagen ontvoerd te zijn geweest, vrijgelaten. Zijn familie had 437.000 dollar geboden voor de tip die leidde naar zijn opsporing. Het is niet bekend of er losgeld is betaald, schrijft de BBC.

De 43-jarige eigenaar van multinational MeTL Group dankte op Twitter Allah voor “zijn veilige terugkeer”. Dewji bedankte verder de politie en “alle Tanzanianen en iedereen in de wereld voor hun gebeden”. Hij is volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes de jongste Afrikaanse multimiljardair, met een geschat vermogen van 1,5 miljard dollar.

Twitter avatar MeTL_Group MeTL Group “I thank Allah that I have returned home safely. I thank all my fellow Tanzanians, and everyone around the world for their prayers. I thank the authorities of Tanzania, including the Police Force for working for my safe return.”
— Mohammed Dewji
(3:15AM, Dar es Salaam)

‘Kneuzingen aan armen en benen’

Dewji werd op 11 oktober ontvoerd door gewapende mannen toen hij bij het Colosseum Hotel in Dar es Salaam, de grootste stad van Tanzania, wilde gaan sporten. Volgens de politie waren er “witte mannen” betrokken bij de kidnapping. Vorige week maakte de politie in Tanzania bekend dat er twintig mannen waren opgepakt in verband met de ontvoering.

De Tanzaniaanse minister van Milieu January Makamba, een goede vriend van de zakenman, schreef zondagochtend op Twitter dat hij had gesproken met ‘Mo’ Dewji en zijn vader. Volgens hem verkeert Dewji in goede gezondheid, maar hij heeft wel kneuzingen aan armen en benen als gevolg van handboeien.

Dewji werd rijk nadat hij het familiebedrijf MeTL uitbouwde tot een multinational met belangen in telecom, grondstoffenhandel, vastgoed, infrastructuur en energie. De MeTL Group is actief in elf Afrikaanse landen. Het bedrijf is volgens eigen zeggen goed voor 3,5 procent van het bruto nationaal product van Tanzania; er werken in totaal zo’n 24.000 mensen. Van 2005 tot 2015 zat Dewji in het parlement namens regeringspartij CCM.